Вековната мистерия за пъпа на света най-накрая е разгадана

Рапа Нуи

Огромните глави, разпръснати из Великденския остров, не са поставени там случайно. Последните археологически разкопки на Рапа Нуи разкриват, че макар да виждаме само глава, под земята е погребана фигура с внушителни размери.

Мистерията на Великденския остров е на път да се разкрие напълно, след като учените откриха големите древни скулптури. Погледнати отдалеч, те напомняли на композиция от едри зъби.

Главите-моаи на Рапа Нуи от десетилетия привличат феновете на загадките. Те са праисторичеки петроглифи, а за техен откривател се сочи мореплавателят Джейкъб Рогевин.

Всяка една от главите на мистериозните скулптори е висока над 10 метра и тежи над 82 тона, а цялата фигура е с височина от 21 метра и тегло от около 270 тона.

Повечето от тези статуи са местени из различни места на острова и се предполага, че са били предци или божества на коренното население на острова.

Великденски Остров

Рапа Нуи означава пъпа на света и често е сочен като това мистично място от любителите на мистериите. Смята се, че фигурите на острова крият ключа към тази загадка.

Все още се спори дали първи на острова са стъпили испанците или англичаните. Рапа Нуи е един от най-отдалечените острови в южната част на Тихия океан и се смята, че дори Джеймс Кук е стигал до бреговете му, съдейки по няколко от неговите карти.

Всяка една от фигурите моаи е изсечена от вулканичен камък, като целият ѝ образ е със специфичен вид – дълъг нос, издължена ушна мида, мрачно стиснати устни и издадена брадичка.

Повечето от тях са обърнати с гръб към океана, а много са разположени с невероятна астрономическа точност.

Например група от седем статуи гледат към точката, в която Слънцето залязва при равноденствие. Освен разположените по цялата територия на острова статуи, стотици други все още лежат изоставени или незавършени в каменната кариера на Рапа Нуи.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати