Трогателната история на истинското момиче от Дания

Лили Елбе

Животът на Ейнар Вегенер едновременно като женен художник и като жена на име Лили Елбе, бунтуваща се да излезе сред обществото, провокира хората на изкуството и по случая бяха създадени книга и филм.

Вегенер е преуспявал с картините си на пейзажи. Той е женен за Герда Вегенер, също художник, но на портрети и то предимно на жени. Двамата се срещат в студентските си години, докато учели в Кралската датска академия за изящни изкуства в Копенхаген.

Трансформацията на талантливия и популярен в артистичните среди художник в ексцентричната Лили Елбе започва като услуга за съпругата му Герда. Тя е трябвало да довърши портрета на балерината Анна Ларсен, но моделът закъснявал с уговорката.

Затова Герда помолила съпруга си да позира в роклята и дрехите на Анна.

Не мога да отрека, колкото и странно да звучи, че тази маскировка ми бе приятна. Хареса ми усещането на мекото дамско облекло по тялото ми. Почувствах се като у дома, пише Вегенер в личните си дневници.

Той е окуражен от съпругата си и Анна, която му дава името Лили, и често облича женски дрехи, за да позира на Герда. Шегата обаче с напредването на времето става негов начин на живот и причина за смъртта му.

През 1912 година семейната двойка се премества в Париж, където Ейнер свободно може да се разхожда с женски дрехи и да се представя като Лили.

Това продължава около 10 години, като Герда живее едновременно и с Лили, и с Ейнар. Лили става нейната голяма муза и основната част от творбите ѝ са нейни портрети и снимки.

Това непрекъснато преобразяване от една роля в друга не се отразява добре на психическата стабилност на Ейнар. Той все по-често изпада в пристъпи на тежка депресия и по тази причина търси помощта на редица лекари.

Чува какви ли не диагнози – от хомосексуализъм до шизофрения, но никой не може с точност да определи това, което му се случва.

Депресията му се задълбочавала, докато не срещнал германския лекар Магнус Хиршфелд, който му предлага решение, граничещо с научната фантастика по това време – смяна на пола.

Самият Вагенер определя пола, с който е роден, като грешка на природата, затова с готовност решава да го промени. Подобни операции обаче не са правени до момента и крият огромен риск.

След решението да се подложи на опасните за живота му операция, Герда го напуска и години по-късно се омъжва за италиански офицер.

Първите операции по отстраняването на мъжките полови органи минават успешно. През 1930 година Лили Елбе се появява сред обществото в Дания и става истинска сензация, защото от гледна точна на медицината на практика е безполов. Лично кралят на страната анулирал брака с Герда.

Последвалите операции по имплантиране на матка и яйчници, за да може Лили да има деца, не дават толкова добри резултати. Тялото на Лили не приема женските полови органи, влошава се и води до смъртта ѝ на 1 май 1931 година.

Полът е пълната хармония между тялото и душата и затова Лили умира в мир, макар да е живяла като жена едва 14 месеца. В едно от писмата до сестра си споделя свой сън, в който е бебе, и една майка се обръща към нея с Лили.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати