Вещиците ги обръсвали и събличали до голо

Вещиците ги обръсвали и събличали до голо

През Средновековието доказвали, че една жена е вещица, като я обръсвали до голо. По време на съда, на който трябвало да стане ясно дали обвиняемата има нещо общо с Дявола, специални служители разкривали истината.

За целта трябвало да се открие любимец на вещицата и нейният знак. За любимец се смятало всяко домашно животно, а при липса на такова – някоя хлебарка, открита в дома на жената.

Вещиците ги обръсвали и събличали до голо

За вещерски знак се приемало всяко нещо – по-голямо или по-малко зърно на гърдата, което според средновековните канони се смятало за неопровержимо доказателство за вещерство.

Най-малката бенка върху тялото на жената също се смятала за знак, който я уличавал във вещерство. Ако пък нямала такава, за знак се смятало всяко физическо несъвършенство.

За да бъде жената унижена докрай, тя била събличана чисто гола пред десетки или стотици жадни за зрелища хора, след което объсвали от главата и тялото й всички косми. Понякога я връзвали за стол, защото смятали, че знакът е добре скрит и търсели в най-интимните й кътчета.

Обвинявали ли някоя жена във вещерство, рано или късно се стигало дотам, че намирали някакъв белег, който да я уличи в “престъплението”, след което я изгаряли на клада. В Англия пък вещиците били обесвани.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Pesho Petkow
Pesho Petkow
08.08.2017 00:24
Izberi tozi kogoto obichash,za da si shastliva,a ako nai-dobriq mu priqtel e istinski she se otkaje,za da ste shastlivi.
0
0
Атеистка
Атеистка
31.07.2014 20:22
Цитирам:"Понякога я връзвали за стол, защото смятали, че знакът е добре скрит и търсели в най-интимните й кътчета."

Радвам се, че не съм живяла тогава. Били са много глупави и наивни. През 1692г. не бих била саркастична.
0
0
реалист
реалист
09.02.2014 14:53
Религията е най-голямата идиотщина измислена от човека. Трябва да се забрани във всякакъв вид. Исусчовци, алахчовци и всякакви други приказни герои които карат хората да полудяват нямат място в едно нормално общество! За съжаление има прекалено много неграмотни и глупави хора които вярват в тези глупости без изобщо да се замислят.
6
1
Ужас
Ужас
15.08.2013 09:29
Ето до какво води организираната религия, тъжно но факт.
7
0