Канонизират архиепископ Серафим, изпълняващ желанията на българите

Канонизират архиепископ Серафим, изпълняващ желанията на българите

Архиерейският събор на Руската православна църква е одобрила предложението за канонизация на архиепископ Серафим Соболев, известен сред българите като дядо Серафим, изпълняващ желания от криптата на Руската църква.

Новината съобщи негово високо преподобие архимандрид Филип Василцев, предстоятел на Руския храм-подворие в София. По-късно официалният сайт на Българска патриаршия също публикува информацията на официалния си сайт.

Преди да почине архиепископ Серафим е призовал вярващите да идват на гроба му и да споделят своите желания, а той ще им показва правилния път.

Опашки от вярващи се стичат всеки ден до Руската църква Свети Николай Чудотворец, където са положени мощите на дядо Серафим, за да го помолят за помощ.

Някои от хората дори не знаят името му, но силно вярват, че той ще изпълни молитвите им.

И до днес посетителите на Руската църва казва, че желанията им, написани като писмо до владиката на храма, наистина се осъществяват.

За първи път Руската православна църква ще канонизира човек, който не е мъченик и не е дал живота си в името на вярата.

Архиепископ Серафим, въпреки че е руснак, е по-известен сред българите, отколкото сред руснаците.

Още приживе личността на архиепископ Серафим се свързвала с чудеса. На 3-ти март 1925 година по случай Националния празник на България архиепископ Серафим благословил цар Борис III и министрите, които били с него, въпреки че това не се вписвало в официалната традиция.

Само месец и половина по-късно благословените от архиепископа държавници оцеляват по чудо по време на бомбения атентат в църквата Света Неделя.

Архиепископът е починал на 13 февруари 1950 година, а в деня на погребението църквата не е успяла да побере всички желаещи да се сбогуват с него.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати