sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»С какво са се гримирали древните жени

С какво са се гримирали древните жени

С какво са се гримирали древните жени

Питали ли сте се какви ли козметични средства са използвали жените в древността, за да изглеждат красиви? Оказва се, че красотата често е изисквала и жертви, тъй като много от разкрасителните помади са представлявали опасност за здравето.

Някои козметики са можели да доведат до смърт, други са причинявали хронични заболявания или нарушаване обмяната на веществата. Вместо лелеяната красота древните жени често получавали деформации или болести.

В Древен Египет, например, за да постигат руменина на бузите си, жените използвали сок от някои сортове на цветето ирис. Но той е толкова остър и силен, че възпалява кожата, а възпалението не утихва продължително време.

Жените в миналото, също като съвременните дами, изпитвали комплекси относно бръчките, петната по лицето или луничките. За да ги премахне, кралицата на Египет Клеопатра, е знайно, че използвала вани с мляко. Този метод, разбира се, не е вреден нито за здравето, нито за женската красота.

Не такива успехи в красотата си търпяла съпругата на Нерон, Попея, когато съчетавала различни съставки в козметични продукти. За подмладяване на кожата Попея преспала с маска на лицето от смляна ръж, стрити листа от върба, мед и магарешко мляко. На сутринта маската напукала лицето й и вместо да се превърне в красавица, Попея набързо се сбабичосала.

В асирийски книги от 4 век преди Христа пише как жените налагали лицата си със суров бял дроб от камила. За да придават на лицата си аристократична бледност, асирийските жени използват смес от оловно белило и яйчен белтък, която нощем нанасяли върху лицата си.

С какво са се гримирали древните жени

Този метод за подмладяване постепенно става популярен и в Гърция, Рим, а след това в Европа и просъществувал до края на ХVIII век. Резултатите може би се досещате какви са – много жени осакатили лицата си.

От няколко века сред жените в Европа е широко разпространено т.нар опъване на бръчки. През нощта лицето е плътно обвито със специална маска, изработена от естествена коприна или лен, за да освободи кожата от бръчките й. Стареенето на кожата е невъзвратим процес, затова подобна процедура ще го забави временно, но няма да реши проблема завинаги.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати