Празнуваме Зимния Кръстовден. Тази нощ се сбъдват всички молитви!

Зимен Кръстовден

Ден преди Богоявление, на 5 януари, отбелязваме Зимния Кръстовден, който се нарича още Попова Коледа, Кръстци и Водокръщи. Това е последният ден от мръсните дни, започнали след Коледа – 25 декември.

Днес християните се подготвят за големия празник – Йордановден, който предстои утре. В църквата се отслужват ритуали със светена вода, в която се потапя кръст. След това с кръста се обикаля по домовете.

Вярва се, че с този акт се гони злото и болестите от домовете на хората. В знак на благодарност стопаните трябва да поставят паричка в менчето на свещеника.

Вярва се, че на Зимния Кръстовден всички зли сили като караконджули, вещици, вампири, таласъми, които се появяват след Коледа, вече са прогонени.

Когато ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и червена вълна, с която се правят мартенички на 1 март. Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.

Йордановден

Казва се, че в нощта на 5 януари се сбъдват всички желания. В деня срещу Йордановден небето се отваря и Бог чува всички наши молитви, но изпълнява мечтите само на праведните.

Вярва се още, че на Зимния Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят, преди водата да бъде кръстена на 6 януари.

Ако пък вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината според народните поверия.

Трапезата на Попова Коледа е постна. На масата се слагат боб, зеле, сарми, плодове. На някои места в страната, както на Коледа, се прави обредна пита с пара.

Пита с пара
Снимка: Таня Левенова

Празникът се нарича и Водокръщи, защото на този ден се прави воден обред, както на Йордановден и Ивановден. В Родопите смятат, че на този ден ветровете се бият помежду си.

На днешния ден имен ден празнуват Кръстьо, Кътьо, Кръстенa, Кристина, Кръстина, Кънчо, Кръстан.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати