Защо интимността между двама души е табу в църковния канон?

Адам и Ева

Истината е, че Исус Христос никога не е говорил срещу секса, но въпреки това църковният морал е проповядва строги правила относно интимността между двама души, посочва репортаж на BBC.

Сексуалното поведение е въпрос, който тревожи християнската църква повече от 2000 години.

За християните по цял свят Библията е основен източник на информация за правилата на богоугодното поведение. Старият завет и 4-те евангелия от Новия завет съставят етиката и християнския морал, към които всеки трябва да се стреми.

В библейските текстове и ясни послания срещу хомосексуализма, заради което и църквата не го приема.

Не лягай с мъж така, както лягаш с жена. Това е отвратително. (книга Левит, глава 18, стих 22).

Така и мъжете, като оставиха естественото отношение с жената, разпалиха се в страстта си един към друг, като вършеха безобразие мъже с мъже и приемаха в себе си заслужената отплата за своето нечестие. (Послание към римляните, глава 1, стих 27).

Църковен канон

Що се отнася до сексуалните контакти, Библията е категорична, че те трябва да са моногамни. Позволени са само ако мъжът и жената са обвързани с тайнството на брака.

Защо обаче църквата проповядва въздържание? Смята се, че това идва от тълкуване на теолога свети Августин, който смята, че митът за първородния грях е дело на сексуалните желания.

Според него Ева е изкушила Адам с тялото си и след като двамата са се поддали на похотта, са били изгонени от Рая. Неговите проповеди карали християните столетия да се срамуват от плътта и желанията си.

Това се променя с учението на Мартин Лутер, който заявява, че сексът не е грях и дори призовава свещениците да се женят, нарушавайки обета си за безбрачие според католическия канон.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
нини
нини
09.02.2016 21:45
свещенниците са по големи грешници
0
2