Магията в Древен Египет

Магията в Древен Египет

Източната магия се заражда в Древен Египет преди много, много години и се практикува с огромен успех. За това разказват гръцката, арабската и еврейската кабалистика.

Безспорно доказателство е, че в далечното минало Египет е бил съставна част от могъщата Атлантида, нейна колония. Първите свещени богове в Древен Египет, първата династия, последвана от династията на фараоните, са всъщност родоначалниците на Атлантида, поради което мното от тях по-късно са обожествени.

Магията в Древен Египет

Важна роля в историята на египтяните изиграва Озирис, могъщ владетел и свещеник. Той е управлявал всички земи около Средиземно море и заедно с жена си Исис, опитна магьосница, придобива силата на боговете.

Озирис умира, разрязан на отделни парчета, а Исис ги събира и го превръща в божествено сияние, което се явява, за да напътства своя народ. Предполага се, че с това се слага началото на египетското учение за смъртта и за живота след смъртта.

Мъдреците в Древен Египет са признавали трите основни магии: Естествената магия, Магията на звездите и Божествената магия. Те са се изучавали в два големи университета: училището на Мемфис и училището на Тебас.

Първото ни е познато от грандиозните руини, запазени и до днес - Сфинкса и Пирамидите.

Херодот разкрива любопитни факти относно най-голямата пирамида:

"Египетските свещеници ми разкриха, че установените пропорции на Голямата пирамида между основата и височината са такива, че построеният квадрат върху височината съвпада по размери с всеки един от триъгълниците."

Квадратът представлява четирите елемента: вода, огън, небе и земя. Върху него е триъгълникът на живота в своето тройно представяне: Тялото, Духът и Душата. Върхът събира всичко в едно и разкрива Божественото единство. Отделните клетки в тази гигантска постройка са служили за учебни зали, лаборатории, библиотеки.

Магията в Древен Египет

В Древен Египет медицината и магията били възприемани като едно цяло. Когато хората се разболявали, това означавало, че е нарушено равновесието между енергията на пациента и космическите сили.

Затова лекарите смятали, че освен тялото, трябва да бъде излекувана и душата. Ето защо, когато лекували използвали своите познания от науката, изкуството и магията.

Част от магията било носенето на амелути с къс папирус с лечебна енергия. Магическите лечебни символи били бижута, втъкавани в тъканите, от които се изработвали дрехите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
цъ-ци
цъ-ци
12.02.2014 20:53
Правилно Доби!Коментарът ти ми хареса.
0
1
Доби
Доби
19.11.2012 15:27
Нищо неса позновали те и никакви магове не са имали.Отворете един вестник с обяви и ще видите в България що магове и вълшебници има
0
2