Уникалната личност Николо Макиавели

Николо Макиавели

Николо Макиавели е прочута историческа личност, който е останал в паметта на поколенията с изказването си, че ако един държавник иска властта му да се запази, пътят към това е употреба на сила и различни видове лъжи и измами.

Макиавели е известен като политически философ. Роден в Италия през 1469 година, той и до днес е личност, от която се учат много хора по цял свят, особено тези, които са решили да се посветят на политиката. Макиавели е роден в бедно семейство, но от малък се изявява като дете с буден ум.

Макиавели живее по времето на Ренесанса, когато Италия е разбита отвътре, тъй като е разделена на малки княжества. Бъдещата легендарна личност, чийто роден град е Флоренция, си пробива постепенно път към стълбицата на политическото издигане.

Когато е на 29 години, Макиавели започва да работи в градския съвет на Флоренция. За кратко време младият мъж се превръща в блестящ дипломат и започва да кръстосва Италия и цяла Европа. След завръщането на Медичите на власт във Флоренция Макиавели губи поста си и дори е подложен на мъчения в затвора, тъй като е обвинен в заговор.

Хитлер

Макиавели започва да живее в самота в имението Сан Кашано, където пише книгите си. Там той пише известния си философския трактат Князът, който се смята за най-доброто му творение. Макиавели пише много книги, но тази си остава емблематична за него.

В този трактат Макиавели пише прочутото си изречение, че е много по-добре хората да се страхуват от теб, отколкото да те обичат. До днес трактатът на Макиавели е сочен като наръчник за държавници, които могат да черпят много съвети и знания от него.

Макиавели прекъсва усамотението си и се жени, като съпругата му ражда шест деца. През 1527 година великият философ напуска този свят.

Сред политическите личности, които са били големи почитатели на Макиавели, е самият Мусолини. Възхищение от трудовете на Макиавели са споделяли Сталин, Хитлер и Наполеон, благодарение на което творчеството на италианския политически философ е определено като наръчник за диктатори.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати