Загадката Анджелика Котен, доказала съществуването на телекинезата

Телекинеза

Французойката Анджелика Котен е първият документален случай, доказващ съществуването на телекинеза. На 13 години момичето отключва способността си да привлича и изтласква предмети.

И до днес научните среди не могат да си обяснят паранормалните сили на Анджелика въпреки многобройните изследвания. Установено е само, че тялото ѝ има електрическо способности, подобно на някои животински видове, заради което е наречена електрическото момиче.

Точният механизъм на този феномен обаче остава неразгадан.

Историята започва на 15 януари 1846 година във френското селце Бувони. Анджелика е родена с физическа и умствена изостаналост и едва е успявала да говори. През този ден тя плетяла с още 3 момичета.

Когато Анджелика се опитала да вземе едно от плетивата си, поставени на масата, дъбовата маса се раздвижила и се преобърнала. Случката изплашила останалите момичета и те избягали с писъци.

На следващата вечер явлението се повтаря и така показва, че може да привлича и отблъсква предмети, които се намират в непосредствена близост до нея.

Местните веднага решават, че това е нечиста сила и изпратили 13-годишната Анджелика в манастир, за да ѝ бъде извършен екзорсизъм.

Свещеникът, при когото отива, обаче се оказва образован и посъветвал родителите на момичето да се обърнат към лекар, защото способностите ѝ може да са признак на заболяване.

Лекарите проявили силен интерес към Анджелика и започнали да проучват нейните паранормални способности. Опитите с момичето всеки път се провеждали пред публика в град Мамер.

Виждайки, че способностите на дъщеря им предизвикват значителен обществен интерес, родителите на Анджелика решават да извлекат финансова облага от това и започват да пътуват с нея, печелейки от платени публични сеанси, които са посещавани от голям брой хора.

Медицинските опити, проведени от учените на Френската академия, установяват, че силите на Анджелика имат пик и спад. Най-активни са сутрин – между 7 и 9 часа, а вечер отслабват.

Освен това пулсът ѝ не е бил ритмичен. Докато на дясната страна пулсът попадал в нормалните стойности, на лявата - до 120 удара в минута, предизвиквайки лек тремор.

Година след публичния интерес към Анджелика тя започва безпричинно да отслабва. Теглото ѝ паднало драстично до нейната смърт, без да може да обясни причината за гибелта ѝ.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати