sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Как е умряла Клеопатра?

Как е умряла Клеопатра?

Как е умряла Клеопатра?

От векове съществува мнение, че египетската владетелка Клеопатра е починала от ухапване от отровна змия, но американският изкуствовед Робърд Бианки е на друго мнение.

Според тази теория на 39 години Клеопатра, любовница на Юлий Цезар и вдовица на Марк Антоний, се е самоубила, поставяйки на гърдите си отровна змия. Едно от доказателствата за това е прочутата скулптура в т.нар египенска колекция на Ватиканския музей – женско тяло, около което се е увила змия.

Въпреки общата убеденост Бианки тълкува по друг начин завещанието на мраморната статуя от Вакитанския музей.

"Причината да знаем толкова малко за истинската Клеопатра и за нейната смърт е тази, че владетелите на Древния Рим са искали да унищожат спомена за нея", твърди Бианки, специалист по история на Древен Египет.

"Някъде сигурно съществуват бележки за онова, което е станало в действителност, но ние не ги притежаваме".

Клеопатра е била свързана с две прочути личности по онова време – Цезар и Марк Антоний, но не успява да спечели симпатиите на могъщия юдейски цар Ирод, нито пък на Октавиан, който победил нейната флота, недалеч от Александрия в 31 година преди Новата ера.

"От този момент нататък за египетската владетелка се знае твърде малко, казва Бианки. – Римляните са я мразили, защото е накарала Антоний да изостави римската си съпруга Оставия, сестрата на Октавиан. Така актът на самоубийството на Антоний и Клеопатра станал част от заплетената мрежа на политическите комбинации и на желанието за отмъщение".

Октавиан мечтаел да мига, в който пленената Клеопатра и децата й ще минат по улиците на Рим. Вместо това преживял разочарование защото, когато хората му проникнали в нейните покои, заварили Клеопатра мъртва, облечена в кралски одежди на златно легло.

Тя и Марк Антоний били погребани заедно на големите Александрийски гробища за благородници, които вече не съществуват.

Как е умряла Клеопатра?

След завръщането си от Египет Октавиан, който по-късно станал император Августин, организирал тържествено шествие, макар и да не разполагал с най-ценната плячка.

В продължение на 20 години Бианки изучавал гръцко-римския период от египетската история и смята, че е трудно да се каже дали прикриването на събитията около смъртта на Клеопатра е било умишлено или случайно.

Поради недостиг на автентични доказателства египтолозите прибегнаха до други извори, които изглежда само замъглиха действителната картина и така може би наистина никога няма да излезе действителната такава.

Почти веднага след смъртта на Клеопатра били лансирани различни версии за начина, по който е приключил житейския й път. Двете най-известни произхождат от римския поет Хораций и от гръцкия му съвременник Страбон – историк и географ. Хораций, който твърдял, че владетелката е умряла от ухапване от отровната змия, никога не е ходил в Египет.

От друга страна, Страбон е бил в Египет, но едва шест години след смъртта на Клеопатра. Разбира се, той разпитал какво се е случило, но съществува възможност да не са му казали истината, нали? ! Страбон твърди, че Клеопатра е изпила сама змийската отрова.

През вековете поети, художници и писатели, включително и Шекспир, били склонни да вярват, че Клеопатра е прегърнала отровната змия и така е умряла.

През 1989 година Жан-Клод Грение, египтолог във Ватиканския музей, открил подробности за една мраморна статуя без глава – запазена е само частта от шията до коленете, на чиято лява гръд се е свила змия.

Бианки допуска, че скулптурата е създадена в Александрия може би стотина години след смъртта на Клеопатра, а малко по-късно е била пренесена в Рим. Това е станало по времето на император Адриан, страстен колекционер на произведения на изкуството. Тъй като статуята е твърде подобна на рисунките и скулптурите на Клеопатра, направени по-късно, въпросът е дали историците и изкуствоведите не са били под влияние на ватиканския торс, което само е поддържало легендата за змийската отрова, довела до смъртта на владетелката.

"Ако трябва да избера една от известните версии, бих предпочел тази на Страбон – че Клеопатра е изпила отрова. Все пак той не е имал причини да лъже, тъй като не е имал никакъв личен интерес да го направи", казва Бианки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Юлия Иванова Станева
Юлия Иванова Станева
05.02.2016 11:21
Аз мисля че Клеопатра е умряла от скъкълци и нейната гробница е в египет
0
0
Юлия Иванова Станева
Юлия Иванова Станева
05.02.2016 11:24
Да товае на номер 897407213
0
0
Сами Вериновска
Сами Вериновска
04.01.2014 19:57
Ходила съм в Египед мното е красиво някои Егптяне не изкат да говорят за Клеопатра но едно момче обича да говори за исторя тои ми разказа как е умряла аз не му повярвах но сега като прочетох това вече вярвам за какво става въпрос.
1
0
Петър Владимиров
Петър Владимиров
01.12.2013 09:35
И аз като Бианки смятам ,че Страбон е бил прав.
0
0
Мики
Мики
29.09.2013 17:02
Змийската отрова, приета през устата не може да убива (ако няма рани в стомаха или в устната кухина) - тя е белтък, дори лечебен.
4
0