Животни помагат човекът да стъпи на Марс

Марс

Марс има суха повърхност с издигащи се дюни и постоянни бури от прах, които могат да доведат до повреда на механиката, намираща се на борда на марсохода Кюриосити (Любопитство). Ако някога искаме да се създаде колония на Червената планета, ще трябва да се намерят начини за справяне с подобни условия, пише Дейли Мейл.

Изследователи в Джорджия, САЩ вярват, че са намерили отговор на този проблем. Според тях той се крие в начина, по който бозайници и насекоми използват козината си, за да се поддържат чисти. Откритието е направено, докато учени от Технологичния институт на Джорджия са изследвали 27 вида бозайници и насекоми.

Те специално се фокусирали върху козината на няколко вида животни, която въпреки че се замърсява, остава чиста. Някои животни прилагат активни начини за справяне със замърсяванията, използвайки своята енергия и физика. Кучетата изтръскват водата от гърбовете си точно като пералня, заявява изследователят Гилермо Амадор.

Пчелите ползват стърчащи крайници, за да изчистят прашеца от своите очи и тяло. Винарките използват космите на своя глава и гръден кош, за да се освободят от праха по тях при ускорения до 500 пъти от земната гравитация, казва още той.

При други видове животни са налични още по-ефикасни пасивни и неизискващи загуба на енергия начини. Миглите при бозайниците, например, свеждат до минимум въздушния поток и насочват частиците далеч от очите им. Щурците имат остри точки на своите крила, които действат като игленици, пръскайки бактериите във въздуха подобно на водни балони.

Именно тези неизискващи използването на енергия начини за почистване екипът на технически университет мисли как да приложи в технологията.

Разбирането за това как биологичните системи, като миглите, предотвратяват изцапване, като взаимодействат с околната среда може да вдъхнови изобретяването на ниско енергийни решения за съхранение на чувствително оборудване от прах и мръсотия, казва Дейвид Ху, доцент от института, който е и един от ръководителите на изследването.

Дроновете и други автономни всъдеходи, включително машините, изпратени на Марс, са податливи на неуспех поради натрупването на прахови частици по тях. По време на изследването учените правят друго изненадващо откритие – съотношението брой косми – големина на животното може да се разминава при някои животни над 100 пъти.

Пчелата, например, има същото количество косми както катерица - 3 милиона. В същото време, пеперудите и молците имат 10 млрд косми. Човешката глава, за сравнение, има само 100 000.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати