Алтернативните образи на Дядо Коледа, за които не сте чували

Дядо Коледа

Всеки един от нас познава образa на белобрадият старец, който някъде се нарича Дядо Коледа, другаде Санта Клаус или Пер Ноел. Но има и такива образи на Дядо Коледа в различните фолклорни легенди, за които малко от вас са чували.

Коледната банда

В исландската митология Дядо Коледа не е един човек, а банда от 13 белобради старци. Те раздават подаръци на добрите деца, но могат да бъдат и доста досадни и да пакостят в къщите, които посещават.

Коледната банда е съпровождана от коледна котка, която изяжда лошите деца и оставя картоф в коледния чорап на добрите.

Бефана

Италианската версия на Дядо Коледа е Бефана – добра вещица, която в нощта срещу Коледа яхва метлата си, за да раздаде подаръци на добрите деца. Лошите обаче ще получат единствено удар с метлата.

Според вярванията Бефана е приютила тримата мъдреци, които посетили Исус в нощта на неговото раждане.

Белсникел

Дядо Коледа в легендите на Германия, Австрия, Аржентина и някои части на САЩ е планински отшелник, който е облечен в кожа и носи маска с дълъг език, за да плаши лошите деца.

За разлика от познатия ни белобрад старец, Белсникел не е символ на доброто и щастието. Митът за него е по-скоро, че укротява непослушните деца. Въпреки това той оставя малки подаръци на добрите малчугани като бонбони и други сладкиши.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
08.05.2019 21:14
Хмммммахъммм:)
1
0