Облак звезден прах крие двойник на Земята
Cloud of Space Dust Hides Earth Twin
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Облак звезден прах крие двойник на Земята

Облак звезден прах крие двойник на Земята

Космос

Изследователите твърдят, че в огромните спираловидни облаци звезден прах, които все по-често биват откривани в Космоса, могат да се крият непознати планети, съобщава вестник Дейли мейл.

Астрономите смятат, че това им откритие може не само да помогне в намирането на нови небесни тела, но и ще предложи поглед към това как планетите са създадени.

Въпреки че астрономите са каталогизирали хиляди планети в орбита около други звезди, най-ранните етапи на образуването на планетата са неуловими.

Това е така, защото планетите се раждат във вътрешността на огромните, приличащи на палачинка дискове от прах и газ, които опасват новородените звезди, известни като околозвездни дискове.

Теорията е, че планетите могат да издават присъствието си чрез промяната на тези дискове. Тя се базира на детайлно компютърно моделиране на начина, по който тези спираловидни облаци се развиват около новородените звезди.

Земя

Трудно е да се видят предполагаемите планети вътре в ярките облаци, заобикалящи младите звезди, казва Руби Донг от Националната лаборатория Лорънс в Бъркли. Въз основа на това проучване ние обаче вече сме убедени, че планетите могат гравитационно да разместят структурата на спираловидния облак.

Така че, ако можете да видите каква е новата форма на диска и се запознаете с неговите характеристики, можете да придобиете реална представа за типа планета, която се образува там, казва още Донг.

Подходът може да помогне на астрономите разберат кога и как са се образували планетите поради факта, че тези явления, които те наблюдават, са се случили преди милиони години, но поради скоростта на светлината те са видими от Земята едва в наши дни.

Спиралите, образувани около новооткритата звезда SAO 206462, обаче карат много изследователи да смятат, че в облака звезден прах около нея се крие планета, която може да е двойник на Земята.

Основание за това дава фактът, че образувалите се спирали са много по-нестабилни. Въртенето на диска около звездата е подобно на въртенето на Земята около Слънцето и самият куп звезден прах не е толкова плътен.

Предположението на учените е само хипотеза, но тяхната работа по откритието все още продължава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати