Пустинята Мохаве стене зловещо

Пустиня

Учени от Калифорнийския технологичен институт са записали ужасяващи звуци, които идвали от дюните на пустинята Мохаве.

Изследването било проведено под ръководството на Мелани Хънт. През изминалата година тя и екипът ѝ изследвали пустинята Мохаве. Тогава те са уловили и записали зловещи звуци, които идвали от сякаш безкрайните дюни на пустиня. Те се чували само на разсъмване.

Записаната песен на пустинята била на много ниска честота. Тя била определена като поредица от стонове. Те звучели плашещо зловещо.

Учените установили, че песента на пустинята започва с движението на песъчинките. Те предположили, че ефектът се предизвиква от вятъра, който ги носи. Тоналността на звуците се променя заради различните размери на удрящите се песъчинки, както и честотата на това явление.

Учените провели няколко опита, за да проверят достоверността на теорията си. Те установили, че освен на повърхността, звукът може да е и вътре в самите дюни.

Теорията била проверена чрез теренен опит. Учените поставили метален съд върху пясъка и започнали да го удрят с чук. Резултатът бил естествен резонанс в дюните. Според учените по-силният резонанс може да предизвика срутване на песъчинките.

Данните не са учудващи. Подобно явление е наблюдавано и в редица други пустини. Всяка от тях има своя собствена акустика, тоналност и звучене. Така например е установено, че американските пустини пеят на по-ниска честота от африканските.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати