Тайните на Плутон

Плутон

Екипът на Нови хоризонти разказа за десетте най-неочаквани неща, открити за Плутон и неговите спътници. Те бяха констатирани при прелитането на сондата през системата на планетата, което се случи през юли тази година.

Първата космическа изненада е, че Плутон е по-голям от Ерида – другият претендент за титлата най-голям обект в пояса на Кайпер. Оказва се обаче, че диаметърът на Плутон всъщност е с 34 километра повече.

Друга изненада е, че сондата не е открила други спътници на планетата, освен известните до момента Харон, Никта, Хидра, Стикс и Цербер, открити преди време от Хъбъл. Учените коментират, че са очаквали Нови хоризонти да открие поне още няколко спътника.

Учудващо за изследващия екип било и наличието на планини с височина три-четири километра, образувани не от скали, а от воден лед на Плутон. До момента се смяташе, че тази планета е студена и тя често бе определяна като мъртва.

Най-учудващи за учените били първите снимки, които Нови хоризонти изпраща след преминаването си покрай Плутон. Оказва се, че повърхността на планетата е много по-различна от тази най-големия ѝ естествен спътник Харон.

Планета Плутон

Планините на Плутон са заобиколени от пясъчни образувания от въглеводороди. Това говори, че някога атмосферата тук е била много по-гъста и бурни ветрове са образували дюни – съвсем неочаквано откритие за научния свят.

Определяно като петото чудо, което учените констатирали на Плутон, е синьото небе и тънкият слой въглеводороди в атмосферата на планетата. Когато видели това, те ясно осъзнали, че Плутон е вторият Марс.

Учените обаче са разочаровани от друго откритие. Те установили, че на планетата няма следи от гейзери и други форми на протичаща геоложка активност. От друга страна обаче интерес представлява равнината Спутник. За разлика от другите образувания на планетата, тя била гладка и широка хиляда километра.

По цялата ѝ повърхност нямало никакви следи от кратери, което кара учените да смятат, че се е формирала сравнително скоро – едва преди 100 000 години. Още по-учудващи били реките от азотен лед, които пълзели из дълбините на равнината Спутник.

Нови хоризонти ще изпраща информация още десет месеца. Учените са категорични, че новите снимки и данни, които ще получат, ще дадат още интересни данни за Плутон и неговите спътници.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари