Спътник на Сатурн крие огромен океан под леда си

космос

Учените откриха цял океан на спътник на Сатурн, съобщи НАСА. Става въпрос за спътника Енцелад, на който през 2005 година сондата Касини откри струи от частици на воден лед и пара, изхвърляни в Космоса от паралелни пукнатини в близост до Южния полюс – така наречените тигрови ленти.

Оттогава учените са наясно, че на спътника има вода, но пред планетолозите се постави въпросът за източника на тези лед и пара. През годините, последвали това откритие, бяха извършени множество допълнителни наблюдения с помощта на сондата Касини, телескопа Хъбъл и други апарати.

Чрез тези наблюдения учените откриха множество свидетелства за съществуването на океан под повърхността на Енцелад. Първите данни сочеха единствено присъствието на океана в района на Южния полюс на планетата.

С наблюденията с помощта на сондата Касини учените установиха, че океанът покрива цялата повърхност на спътника, отделяйки неговото твърдо ядро от леда и меките скали на повърхността. Матю Тискарено от Корнелския университет и колегите му са стигнали до този извод, наблюдавайки малките отклонения в движението на Енцелад по орбитата.

Вода в космос

Учените са установили, че силата на тези сътресения на планетата е значително по-голяма, което означава, че на нея е по-вероятно съществуването на достатъчно дълбок световен океан, който опасва цялата планета, отколкото първоначалното предположение за наличието на малък океан около Южния полюс.

Учените вече са наясно с източника на парата и леда на Енцелад и с размера на неговия океан. Но пред астрономите отново стои загадката на този спътник на Сатурн – как океанът остава течен.

Преди учените смятаха, че водата в океана се загрява в следствие на привличането на Сатурн и Диона, което води до свиване и отпускане на порестото ядро на Енцелад.

Тискарено и колегите му са на мнение, че мощността на тези приливни сили е крайно недостатъчна за поддържането на океана в течен вид. И не само това – водата на спътника е с висока температура, за което са доказателство горещите гейзери на повърхността му.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари