Интересни факти за Хелоуин

Хелоуин

Настъпи най-любимият празник на всички децаХелоуин. Честването на Вси Светии набира все по-голяма популярност и у нас.

Хелоуин е единственият ден в годината, в който можем да се позабавляваме по малко по-различен начин и да излезем от общоприетите и собствените си граници. През тази нощ всеки слага маска и тръгва на обиколка по тъмните улички в търсене на силни усещания и лакомства.

С Хелоуин са свързани изключително интересни факти. Като например това как се е зародил този нетипичен начин за празнуванe, както и каква е историята му.

Поглед в миналото ни позволява да открием началото на празника в древен келтски фестивал, честван преди повече от 2 000 години. Той се е наричал Самхейн. По време на него келтите палели огромни огньове и носели страшни костюми. По този начин те гонели бродещите духове на мъртвите. Денят се чествал на 1-ви ноември, който отбелязвал края на лятото, събирането на реколтата и началото на студената зима. Той се явявал като начало на Новата година.

Според келтското поверие във вечерта на 31-ви границата между света на живите и мъртвите се размива и духовете от отвъдното се завръщат на Земята. Те носят болести и лоша реколта и трябва да бъдат прогонени.

Поверието е пренесено в САЩ чак през 19 век от емигранти от Шотландия и Ирландия. Празникът толкова се харесал на местните, че бързо се превърнал във всенароден празник за американците. С течение на времето той започнал да се отбелязва и в останалите англоезични страни, а днес е популярен в целия свят.

Вси Светии

Празникът се появява с официалното си име „Хелоуин“ за пръв път през 18-и век в печатно издание. Името е споменатo съвсем случайно, но се налага като основно.

Основната традиция е в нощта срещу Вси Светии се правят фенери от издълбана тиква с поставена в нея свещ, с която да бъдат гонени злите сили. Традицията идва от келтското поверие за "Светещия Джак". Легендата разказва за фермера Джак, който измамил Дявола.

Мързеливият, но хитър ирландски фермер успял да подмами Дявола да се качи на ябълково дърво, след което побързал да надраскал върху кората му кръст. Така Сатаната нямало как да слезе и бил принуден да обещае на Джо, че когато умре, няма да вземе душата му.

Когато умрял обаче, прегрешенията на Джо били толкова много, че не можел да отиде и в Рая. Така се оказал обречен да се скита безконечно сред тъмнината. Дявола му дал вечно горящ въглен от Ада, а Джо издълбал една ряпа и го поставил вътре. В последствие традицията била променена и огънят вече се слага в тиква.

Освен тиквите и костюмите, неделима част от празника, е въпросът „Пакост или лакомство“. Той се използва от децата като заплаха, че ако стопанинът на къщата не им даде сладка награда, ще направят беля.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати