Зловещият Крампус наказва лошите деца преди Коледа

Крампус

Преди коледните празници в някои алпийски страни освен легендата за Дядо Коледа се разказва и за демоничния Крампус, който наказва палавите деца през годината с бой и мъчения.

Преданието за Крампус е разпространено в Австрия, Германия и Унгария. Името му в превод от немски език означава животински нокът. Чудовището обикаля заедно с Дядо Коледа, но вместо да раздава подаръци, Крампус взема една пръчка и пребива непослушните деца.

При прекалено капризните малчугани, на които не може да се угоди, Крамус е дори по-жесток. Той отвлича непослушното дете, като го поставя в чантата си и го отвежда в своята пещера, за да го изяде на Коледа.

Според други версии на преданието Крампус е водел децата в замъка си, като ги хвърлял в морето.

Фолклорното същество става много популярно през XVIII-XIX век. За кратко църквата забранява разказите за него, тъй като догмата се противопоставя на всякакви легенди, свързани с демонични създания.

По-късно обаче тази забрана се отменя и Крампус си остава спътникът на Дядо Коледа в народното съзнание. Днес легендата за Крампус все още се пази. В някои части на Европа дари се чества т.нар. Ден на Крампус.

Дявол Крампус

На всеки 5 декември в Бавария почитат коледния демон, преобличайки се като него, и дори организират голям карнавал в негова чест с цел наказанията му преди коледните празници да са по-леки.

Според народните представи Крампус е рогато същество, покрито с черно-кафяви косми и с копита. С външния си вид много прилича на образа на Дявола.

Крампус носи със себе си верига, дървена пръчка и чанта, с които да наказва непослушните през година, а според някои и дори да ги взима със себе си в Ада.

Неговият образ е измислен, за да напомня на децата да се държат добре, защото в противен случай не само че няма да получат коледни подаръци, но и ще ги чака жестоко наказание.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати