Всички планети стават обитаеми след милион години

Всички планети стават обитаеми след милион години

Учените обясняват факта, че не откриваме извънземни форми на живот във видимите предели на Вселената с това, че Земята е една от първите планети, успели да преминат през всички етапи, необходими за зараждането на живот. Докато тук процесът е протекъл сравнително бързо, то на останалите планети все още е в своите начални фази.

Американски изследователи смятат, че липсата на извънземен живот за момента е резултат от това, че просто подобни на нашата планета все още не са успели да се формират.

Според тях поне за момента Земята е единственото място, където са налице всички условия за зараждане на живот. И ако съществува друго такова място, следвайки пътя на логиката и математическите пропорции, много вероятно е то да е на другия край на Вселената.

Учените са изучавали наличието на материали, по-тежки от хелия и водорода в отделни галактики с космическия телескоп "Хъбъл". Те са се опитали да изчислят какво ще се случи с планетите в тях с течение на времето. Информацията която извлекли, специалистите съпоставили със сведенията от телескопа "Кеплер" за потенциално обитаеми екзопланети.

Според резултатите Земята попада в 8-те процента планети, които са имали щастието да се образуват сравнително бързо след големия взрив.

Всички планети стават обитаеми след милион години

Наблюденията показват, че останалите 92 % са още в ранна фаза на формиране. Според учените те ще се развият напълно след около шест милиарда години. Едва тогава има шанс на тях да се развие живот, подобен на този на Земята.

До момента само в нашата галактика има около милиард планети, които в бъдеще могат да се превърнат в подобия на Земята. Учените предполагат, че техният брой ще се увеличи стократно.

Всичко зависи от това как се развива всяка от тях през годините. Въпреки че не сме открили извънземен живот обаче, учените са категорични, че той съществува на 90%, но най-вероятно е твърде далеч от нас.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати