Персеидите - легендарният метеорен дъжд

Метеор

Персеидите представляват зрелищен метеорен поток, отличаващ се със синкаво-бяло обагряне. Тяхното родителско тяло е кометата Суифт-Тътъл. Учените отбелязват, че всяка година около средата на месец август нашата планета преминава покрай частици от тази комета.

Когато остатъците от нея се озоват в атмосферата на Земята, те изгарят. Като резултат от това се образуват опашки от светлина, които са изключително ефектни. Персеидите са наблюдавани от хората от хиляди години. В държавите от Западна Европа този феномен е известен още като Сълзите на Св. Лаврентий.

Причината за това е, че нощта на техният максимум съвпада с празника на Св. Лаврентий, който присъства в Католическия календар. Най-успешно метеорният поток може да се забележи в нощта на 12-ти срещу 13-ти август, но въпреки това падащи звезди могат да се видят и в другите дни около тази дата.

Персеидите се кръстени по този начин, тъй като, погледнато от Земята, падащите метеори сякаш идват от съзвездието Персей. То пък, от своя страна, е наречено на известен герой от древногръцката митология.

Прочутият Персей е син на Зевс и Даная /дъщерята на Акризий/. Той носел на краката си крилати сандали, а в ръцете си държал меч, даден му от Хермес. В древногръцката митология Персей е прочут в множеството си приключения.

Сред тях е убийството на горгоната Медуза и спасяването на Андромеда от морско чудовище, което Хадес изпраща, за да накаже нейната майка. Макар всички тези предания и легенди да са далеч от метеорния поток, всеки, който го е видял, може да каже със сигурност, че той не е по-малко вълнуващ от гръцката митология.

Учените подчертават, че Персеидите са се виждали най-добре през август 1992 година. В онези години кометата Суифт-Тътъл се е намирала най-близо до Слънцето. По-напред във времето обаче те се виждат все по-бледо, тъй като кометата се отдалечава. Въпреки това астрономите съветват кои са начините за наблюдение на явлението.

За да се насладим на метеорния дъжд, трябва да излезем от големите населени места, да се качим на високо и да отправим погледите си на север. Това е и моментът, в който можем да си пожелаем нещо хубаво, защото според преданията падащите звезди сбъдват желания.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати