Суеверията с метеори на американските индианци

Суеверията с метеори на американските индианци

Метеори

Метеорът представлява явление, което се наблюдава, когато метеорит /твърдо тяло, имащи извънземен произход/, навлиза в земната атмосфера. Появата на подобни феномени не остава незабелязана от земляните и още хората в Древността опитват по свой начин да си обяснят непознатите за тях събития, свързвайки ги с религията.

В някои култури например приемали парчетата, които намират по повърхността на планетата, като подаръци от ангелите. Други обаче гледат на тях като доказателство за яростта на разгневилите се богове.

В периода около седемнадесети век сякаш концепцията за тяхната поява леко се променя. Започват да се появяват догадки, че те са изпаднали от небето след гръмотевични бури.

Учените обаче остават скептични към тези теории и гледат със снизхождение на тезата, че такива обекти могат да дойдат от облаците или някъде от небето.

Сред хората, имащи теории за метеорите, са и американските индианци. Племе, обитаващо земите на днешния щат Монтана, вярвало, че с появата на метеор общността ще бъде засегната от болест или вождът ще пострада.

Племе, населяващо земите на Калифорния, също приема като лоша поличба появата на метеор. Според друго племе пък метеорът всъщност е духът на техен починал шаман.

Сред тях е и племето Уинту от Северна Калифорния. Неговите членове вярвали, че метеорите са духовете на шаманите, които в момента се отправят към задгробния си живот.

Друго калифорнийско племе също имало подобна концепция за явлението. Хората от него били убедени, че метеорите всъщност са починали хора, които са се насочили към отвъдното. Общността Луисеньо имала друго свое собствено становище. Нейните членове вярвали, че това са чисто и просто звезди, които неочаквано са се преместили.

Според племето Източно Помо, обитаващо Калифорния, метеорите са огън, падащ от небесата.

Едно от най-разпространените вярвания за метеорите е доста любопитно и неочаквано за нас. Според схващането на някои народи тези образувания всъщност са изпражненията на звездите. Подобно вярване били широко разпространено сред някои ескимоси.

Много от тези вярвания обаче понякога са преписвани на комети и други небесни тела. Ето защо за учените нерядко е трудно да узнаят, дали небесните герои, присъстващи в разказите на тези племена, наистина са метеори.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати