Разгадават мистерията на черните дупки на Луната

Луна

Ново научно изследване на Европейската космическа агенция се опитва да разгадае мистерията около откритите наскоро черни дупки, намиращи се на северния полюс на земния спътник – Луната.

Мистериозните образувания бяха открити в началото на тази година чрез анализ на спътникови снимки с висока резолюция, получени от Лунната орбитална сонда (LRO). На фотосите ясно се виждат дълбоки кратери, изпълнение с черна материя.

Веднага след откритието в научните среди се появиха множество теории за състава и произхода на образованията. След бурни спорове все пак се наложи една от версиите, а именно, че кратерите представляват дълбоки дупки, на чието дъно може да съществува вода в замръзнало състояние.

Много от учените, подкрепящи теорията смятат, че ако новооткритите лунни форми бъдат изследвани, науката ще се сдобие с безценна информация относно състава и произхода на Слънчевата система.

Допълнителна тежест върху това твърдение придава факта, че на най-близката до Слънцето планета – Меркурий съществува замръзнала вода.

Земя и луна

Това бе доказано, след като наскоро космическите сонди, които изследваха полюсите, откриха необичайната за планета толкова близо до Слънцето находка.

Именно там има места, на които никога не е прониквал слънчев лъч, а в условията на липсваща атмосфера – температурата е малко над най-ниската теоретично възможна температура по скалата на Келвин, която едно тяло може да има. Абсолютната нула или 0 по Келвин е равна на минус 273. 15°C.

Друго важно откритие, вързано с Луната, което Европейската космическа агенция направи е, че Земята деформира своя спътник със силната ѝ гравитация. Анализът на снимките показал, че ce появяват пукнатини и планини.

Изучавайки снимките, изследователите са преброили не по-малко от 3200 деформации. Тяхната дължина е средно 10 километра, височината – няколко десетки метра.

Според учените пукнатините и възвишенията на Луната щяха да се формират равномерно, ако върху нея не въздействаше гравитацията на Земята. Освен това изследователите посочват, че общата площ на Луната намалява.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати