Нова хипотеза относно причината за измирането на динозаврите

Динозаври

Руски учени от Владивосток представиха нова хипотеза относно измирането на динозаврите. Според тях, причина за това е станало рязкото увеличение на земната маса и притеглянето.

Анатоли Дроздов, един от водещите автори на хипотезата, главен научен сътрудник на Института на биологията на морето, обяснява, че повечето видове, за които днес се откриват сигурни данни, реално няма как да са обитавали Земята такава, каквато я познаваме днес.

Биологичните видове, които са оставили свидетелства за съществуването си на Земята, са били прекалено тежки, за да могат да оцелеят днес. Съвременните математически разчети показват, че те физически не биха могли да обитават планетата. Доказателства са огромните размери на сухопътни динозаври с тегло над 10 тона, или птерозаври, с размах на крилете от 12 -15 метра.

Тези факти карат учените да погледнат по нов начин върху причините, довели до измирането на гущероподобните. Те са анализирали данните за еволюцията на 11-те най-големи представители от палеонтологическата ера. Резултатите ги карат да мислят, че в продължение на 150 милиона години те са имали възможност да се развиват в среда с по-ниска сила на тежестта.

Следи от Динозавър

Спрямо това, учените предполагат, че причина за измирането им е бавен процес, който обхваща десетки милиони години. През това време масата на Земята се е увеличавала постепенно, благодарение на попадащи върху повърхността ѝ огромни количество сравнително малки метеорити и космическа прах. Така, за 150 милиона години, масата ѝ нараснала с 2 079 пъти.

Според учените, въпреки че процесът бил много бавен, преди 60-100 милиона години е станал изключително интензивен. Заедно с това се увеличавали и масата, и размерът на Земята, пояснява още Анатолий Дроздов. Рязката промяна на силата на тежестта довела до бързото измиране на динозаврите.

През периода, при който промените са се форсирали, за 150-200 млн. години площта на земната повърхност се увеличила 4.32 пъти, а обемът ѝ е нараснал с около 9 пъти.

За да потвърдят теорията си, на учените е необходим космологичен модел. Дори да се окаже вярна обаче, тя не изключва масово разпространеното обяснение за измирането на повечето биологични видове на Земята - сблъсъкът с метеорит и последвалите цялостни изменения по повърхността на цялата планета.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари