НАСА планира създаването на земни колонии на Марс

Марс

НАСА от години планира да изпрати хора на предполагаемо годни за обитаване планети като Марс. След наскоро доказания факт, че на червената планета някога е имало вода, те отидоха дори по-напред в намеренията си, като оповестиха, че планират създаването на земни колонии там.

Американската космическа агенция НАСА излезе с доклад, озаглавен "Пътуването на НАСА до Марс – Новаторска първа стъпка към изследването на Космоса". В него агенцията описва трите етапа, в които ще достигне до червената планета и ще я засели с хора.

Изпращането на хора на Марс трябва да стане през следващите десетилетия. Крайната точка в изследванията ще бъде създаването на колонии. Това може да стане най-скоро през 2030 година, се посочва още в доклада.

Първата стъпка от плана на завоевателите, включва събиране на информация за планетата. Те трябва да бъдат изследвани на борда на Международната космическа станция.

Бъдещите колонизатори ще бъдат обучавани с години, още докато са на Земята. Те ще бъдат специализирани в това как да използват оборудването на борда. Предвидени са и експерименти за потенциалното влияние на безтегловността за продължителен период от време. Проектът е мащабен и се предполага, че участниците ще прекарат в Космоса повече от десетилетия, а някои от тях дори никога няма да се завърнат на Земята.

Космос

Вторият етап, представен от НАСА, включва полеви експерименти в космоса. Така бъдещите жители в земната колония на Марс ще свикват с работата в Космоса. Експериментите обаче ще се провеждат в близост до Земята, за да могат участниците да се върнат бързо на родната си планета.

Третата стъпка е достигането до Червената планета и нейните луни. Целта ще бъде обитателите да живеят там с оборудване, което ще изисква минимални грижи и ще успява да поддържа човешкия живот с години.

Веднъж достигнали червената планета, земляните вече ще трябва да разчитат само на марсиански ресурси, за да създадат гориво, вода, кислород и строителни материали, необходими за своето съществуване. За комуникация със Земята, те ще използват усъвършенствана технология, която ща изпраща информация с едва 20 минути закъснение.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати