Имаме най-сходно ДНК с италианците

Семейство

Противно на ширещото се в обществото мнение и на историческите анали, най-близкият народ по кръв до българите е италианският. Неочакваната новина съобщи световноизвестният генетик професор Давид Карамели, който наскоро изнесе лекция на тема Древната ДНК: от костта до генома.

Новата теория преобръща до голяма степен представите за сформиране на българската народност и участващите в етногенезиса на Балканите племена.

Карамели твърди, че оповестената от него хипотеза е подкрепена с неоспорими генетични доказателства. В изследването си той е проучил повече от 50 проби от ДНК на древните траки.

Според екипа на професор Карамели най-близо до българите са живущите в Северна Италия хора. Той обосновава мнението си с факта, че жителите на тези две части на Европа имат почти идентична митохондриална ДНК, която се намира в костите и се предава по майчина линия.

В продължение на няколко години ученът изследвал кости от тракийски, етруски и древноримски гробници. Сходството в ДНК се оказало неоспоримо.

Кръв

Разликата в гените между населението на Северна и Южна Италия професорът обяснява с по-късната колонизация на полуострова последователно от финикийски, гръцки, арабски, берберски и скандинавски племена. Това според него завинаги е променило генетичния модел на жителите на Юга.

Пред медии Карамели информира, че проучването му категорично е доказало, че българите винаги са били европейски народ. Според него сходството в гените се обяснява с възможните кръстоски на ДНК още между древните хора и неандерталците, които населявали Европа.

Ученът и неговият екип са партньори на общоакадемичния проект Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от Древността, в който освен 32 института и 5 лаборатории на Българска академия на науките участват още научни институти и университети от Италия, Япония, Канада, Германия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати