Новородено само с 1 око доказа, че циклопи са съществували

Новородено само с 1 око доказа, че циклопи са съществували

Бебе циклоп
Снимка: SlaatiCom

В Египет се е родило момченце само с едно око на челото. Лекарите наричат това състояние циклопия и си го обясняват с факта, че по време на бременността майката вероятно е била подложена на радиационно облъчване.

Новороденото е само с едно око по средата на челото и му липсва нос, заради което лекарите предполагат, че то няма да оцелее в следващите няколко дни.

Докторите от медицинската клиника Ел Сенбелауейн наричат необичайния феномен циклопия – рядко състояние, което е получило наименованието си от циклопите в гръцката митология, смятани векове наред за измислица.

Циклопията е един от най-рядко срещаните вродени дефекти при новородени, а известните случаи по света досега са показали, че тези бебета не живеят повече от няколко дни.

Деформациите на тези деца се получават, още докато са в утробата на майката. Липсата на нос и единственото око са само видимите смущения, тъй като те често страдат от сериозни малформации на сърцето.

В лекарското заключение експертите предполагат, че има 2 основни причини за състоянието на новороденото египтянче. Първата е, че майката може би е вземала силни лекарства или дори опиати по време на бременността, а втората – потенциално излагане на радиоактивност.

Доктор Ахмед Бедрудин, който следи отблизо състоянието на бебето, казва, че новороденото има и други тежки деформации по тялото си, заради което очакват здравето му да се влоши през следващите дни.

Подобно смущение се срещало изключително рядко в медицинската история, но се е случвало както при хора, така и при животни. В по-голямата част от случаите бременността не продължавала 9 месеца.

Циклопията е позната още от древността в разказите от гръцката митология. Циклопите са същества, обитаващи остров Сицилия, които имат само едно око по средата на челото. Доскоро този мит бе смятан за резултат на нечие въображение.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
.....
.....
13.10.2015 16:57
Gorkoto
3
0