Новородено само с 1 око доказа, че циклопи са съществували

Бебе циклоп
Снимка: SlaatiCom

В Египет се е родило момченце само с едно око на челото. Лекарите наричат това състояние циклопия и си го обясняват с факта, че по време на бременността майката вероятно е била подложена на радиационно облъчване.

Новороденото е само с едно око по средата на челото и му липсва нос, заради което лекарите предполагат, че то няма да оцелее в следващите няколко дни.

Докторите от медицинската клиника Ел Сенбелауейн наричат необичайния феномен циклопия – рядко състояние, което е получило наименованието си от циклопите в гръцката митология, смятани векове наред за измислица.

Циклопията е един от най-рядко срещаните вродени дефекти при новородени, а известните случаи по света досега са показали, че тези бебета не живеят повече от няколко дни.

Деформациите на тези деца се получават, още докато са в утробата на майката. Липсата на нос и единственото око са само видимите смущения, тъй като те често страдат от сериозни малформации на сърцето.

В лекарското заключение експертите предполагат, че има 2 основни причини за състоянието на новороденото египтянче. Първата е, че майката може би е вземала силни лекарства или дори опиати по време на бременността, а втората – потенциално излагане на радиоактивност.

Доктор Ахмед Бедрудин, който следи отблизо състоянието на бебето, казва, че новороденото има и други тежки деформации по тялото си, заради което очакват здравето му да се влоши през следващите дни.

Подобно смущение се срещало изключително рядко в медицинската история, но се е случвало както при хора, така и при животни. В по-голямата част от случаите бременността не продължавала 9 месеца.

Циклопията е позната още от древността в разказите от гръцката митология. Циклопите са същества, обитаващи остров Сицилия, които имат само едно око по средата на челото. Доскоро този мит бе смятан за резултат на нечие въображение.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
.....
.....
13.10.2015 16:57
Gorkoto
3
0