Легендата за Дионис - богът на виното и веселието

Дионис

Както всяка легенда, така и тази за бог Дионис е интересна и вълшебна. Някои древногръцки предания говорят, че той е син на Зевс и смъртната Семела. Друга легенда разказва, че богът Дионис е син на Зевс и Персефона – владетелката на подземното царство. Когато пораства, Дионис започва да отглежда лози, за да извлича техния скъпоценен сок. Това страшно вбесява Хера и тя го наказва с лудост.

Въпреки неясния му произход, всички легенди представят Дионис като известен веселяк, заобиколен от сатири и менади, скитащ се по човешките земи. Менадите са диви жени, които се впускали в екзалтирани танци по време на неговите празници. Цялата му свита е леко опиянена, дружелюбна и Дионис е много почитан от обикновените хора, защото винаги е в тяхна помощ и ги учи как да правят божествения еликсирвиното.

Учител на малкия Дионис бил Силен - любител на виното, когото често превозвали на гърба на магаре. Преди да заеме мястото си на Олимп, Дионис се скитал много години по света. Стигнал чак до Индия, за да учи хората как да отглеждат лозя.

Луций Ариан разказва, че преди идването на Дионис в Индия, местното население се състояло предимно от номади, непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракийският бог им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също закони и религия, като поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи, Дионис е основателят на древната индийска цивилизация.

Вино

Култът към Дионис по нашите земи, по-конкретно из тракийските области, е наистина много стар. Археологическите находки са недвусмислени, че Дионис е едно от най- почитаните божества, но под друго име - Загрей. Наричан е още Бакхус или Бакх, а сред римляните е известен като Либер.

Не са много хората, които знаят, че Дионис освен бог на виното, е покровител на земеделието и театъра. Мисията му била да освободи хората от техните тревоги, да ги накара да забравят егоизма си и да възвиси душите им.

За разлика от останалите древногръцки божества, които имали специални храмове, Дионис бил почитан в неговите владения – горите и театрите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати