Любопитно! Най-старите неща в света
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Любопитно! Най-старите неща в света

Любопитно! Най-старите неща в света

Ал Карауин

Рядко се замисляме колко стара е нашата планета. А някога замисляли ли сте се колко стари неща има на нея? Като например, кое е най-старото уиски? Или колко години е живял най-старият човек? Тук ще намерите отговори на най-интересни въпроси относно най-старите неща в света.

Най-старият университет - „Ал Карауин“ в мароканския град Фес, който е основан през 859 пр.н.е. Университетът действа и до днес.

Най-старото уиски - бутилка Glenavon Special Liqueur Whisky. Първото преливане се е случило между 1851 и 1858 година, като точната дата не може да бъде определена.

Най-старата татуировка – по кожата на „ледения човек“ или Ötzi, открит през 1991 година, са открити 57 татуировки. Възрастта на намереното мумифицирано тяло се изчислява на около 5 300 г.

Ледения Човек

Най-старият часовник без циферблат - от катедралата в Солсбъри, Англия. Построен е построен през 1386 г.

Най-старият човек, покорил Еверест – това е японецът Юичиро Миура, който изкачва върха, когато бил на преклонната възраст от 80 години и 223 дни.

Най-старият автомобил в света – La Marquise, създаден през 1884 година. Той е произведен от френската компания De Dion-Bouton и е четириместен и оборудван с парен двигател.

Най-старият океан – за момента се смята, че това е Тихият океан. Той е на около 200 млн. години.

Най-старият сателит - Vanguard 1, изстрелян през март 1958 г. Той е първият изпратен в Космоса изкуствен спътник, захранван със слънчева енергия. НАСА губи връзка с него през 1964 година, но той все още кръжи в земната орбита.

Най-старият човек на света - Жана Луиза Калман, родена на 21 февруари 1875 година, е живяла цели 122 години и 164 дни и е починала на 4 август 1997 година.

Най-старото разузнавателно бюро – така популярното Ми-6 или British Secret Intelligence Service. То започва своята дейност през 1909 година, като работи и до днес.

Байкал

Най-старото езеро - Байкалското езеро, което се е образувало преди около 20-25 млн. години, в резултат на тектонически разломи. Интересен факт е, че ежегодно езерото се разширява с по 2 см.

Най-старият килим в света – Пазирикският килим, направен около V век преди Христа. Открит е в Алтай и най-вероятно е направен на територията на Древна Персия. Днес се съхранява в Ермитажа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати