Открито е ново заболяване, заличаващо всички спомени

Мозък

Случай на съвсем ново заболяване е бил установен от психолога Адам Земан от Университета в Ексетър. При това разстройство човек може да загуби всичките си спомени.

Болестта е наречена афантазия и е обект на изучаване от специалисти по когнитивна психология. Вече са описани първите признаци на заболяването, като се разглежда единственият известен до момента случай – този на 25-годишния Том Ебейр от Онтарио.

Още на 21 години Том разбира, че по-трудно от другите може да си представя и въобразява различни събития. С напредване на времето неговото т.нар. вътрешно зрение се влошавало, заради което младежът изпаднал в депресия.

Състоянието на Ебейр стига до там, че не успявал да си спомни нито едно минало събитие в образи. В съзнанието на младежа миналото се появявало само като факт, но без конкретна картина на това, което се е случило.

Специалистите прогнозират, че афантазията може да засегне абсолютно всички сетива на болните и те да не си спомнят сцени от четени книги, вид на предмети, източници на звуци или пък миризми.

Неврони в Мозъка

Професор Земан е използвал за пример и друг от своите клинични случаи. Той припомня за 39-годишния Нил Кенмуир, който още от дете е имал проблем с визуализирането на събития.

Затова и до днес Нил съзнателно избягва книги с твърде дълги описания и подробности, например на картини от пейзажа. За него подобна информация не представлява никакъв интерес.

Въпреки че спомените на болните са засегнати, за изненада на учените, сънищата им са ярки и цветни.

Смята се, че при болните от афантазия мрежовите връзки в мозъка им не работят заедно, за да създават база от спомени чрез изображения.

В началото липсата на тези импулси отслабва способността за визуализацията, но с напредъка на болестта, връзките се прекъсват напълно и човек не успява да си спомни нищо в конкретна картина.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ердо
ердо
06.10.2015 20:41
Нова болест на века,ще се разпространи
0
0