Откритие поставя под въпрос теориите на еволюцията

Неандарталец

Стотици кости на неизвестен до момента на науката прародител са били открити в Южна Африка. Находката е намерена в труднодостъпна пещера и поставя нови въпроси пред теориите за еволюцията на човека.

Новият прародител на човек е причислен в изцяло нов вид, наречен Homo naledi в чест на пещерния комплекс, в който е открит - Диналеди. Скелетът притежавал характерни черти на различни свои предшественици.

Костите на таза и плещите по анатомично устройство напомнят костите на австралопитека, появил се преди 4 милиона години. Устройството на стъпалата е същото, както на съвременния човек с разликата, че южноафриканският хоминид е бил изправен. Но обемът на мозъка на Homo naledi е бил двойно по-малък, отколкото на Homo sapiens.

Енигматичното същество е било открито в пещера на 45 километра от Йоханесбург. Ръководител на стартиралата през 2013 година експедиция е антропологът Лий Бергер.

Той казва, че за изминалите 2 години с колегите му са намерили малко повече от 1550 кости, които са принадлежали на 15 древни човешки предци.

Скелетът на Homo naledi поставя пред учените два основни въпроса - каква в възрастта на откритието и защо се е намирало в труднодостъпна пещера.

Първите предположения са, че Homo naledi е живял преди около 3 милиона години. Чертите му обаче отразяват различни етапи от еволюцията на човека и трудно да се определи точната им възраст.

Ако се окаже, че скелетът е по-млад, Homo naledi ще се превърне в уникален по рода си пример за същество, съхранило примитивните черти на своите предци за стотици хиляди години.

Пред научните среди стои и въпросът и защо древните кости са намерени в пещера с тесен проход от 17 сантиметра. Според една теория Homo naledi е бил погребан, което може да е доказателство, че дори примитивните ни предци са спазвали ритуални действия.

Възможно е също костите да са били захвърлени от друг представител на Homo, живял хилядолетия по-късно.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати