Скрит портрет бе открит в картина на Рембранд

Рембрант

Картината Старец във военна униформа на Рембранд крие под слоя боя загадъчно изображение. Това се предполагаше от миналия век при подробно разглеждане не произведението от изкуствоведи.

Какво точно обаче крие картината бе пълна загадка. Но изследване с помощта на съвременните технологии позволи на експертите да разгледат в детайли портрета, под които открили още едно изображение – на млад човек.

Предполага се, че картината Старец във военна униформа е рисувана от Рембранд в периода 1630–1631 година. Тя е изложена и се съхранява в музея Пол Гети в Лос Анджелис.

В изследването на картината американските специалисти са работели съвместно с техни колеги от Холандия.

След съвместната си работа те са успели да откроят млад мъж, облечен в зелен плащ, нарисуван в полуанфас на три четвърти спрямо фокуса на видимата за всички картина.

Анализът бе проведен в рамките на мащабна работа по систематизация на произведенията на Рембранд.

Още от 1968 година изкуствоведите са забелязали, че прочутият шедьовър на Рембранд крие втора картина.

За да определят какво точно крие картината, учените са използвали метод за неутронна активационна авторадиография, която позволила по-добре да се разгледа скритият портрет.

Данните са били получени от неутронната активационна авторадиография и макро рентгенофлуоресцентен анализ (MA-XRF). Някои от линиите обаче все още не могат да се видят.

Новият мобилен скенер MA-XRF, разработен от Техническия университет Делфт, позволил да се проведе сканиране на платното в центъра Гети в Лос Анджелис в продължение на 30 часа.

Преди няколко години в картината на Рембранд Портрет на старец с брада след ренгенов анализ бе открит скрит автопортрет на художника.

В периода, когато е рисувана Портрет на старец с брада, автопортетният жанр е бил основна част от творчеството на Рембранд, подчертават специалисти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
....
....
05.09.2015 10:40
Човека просто е тръгнал да рисува нещо, не му е харесало и вместо да хвърля и взима ново платно е рисувал отгоре. Голяма работа, много ме кефи как за елементарни работи задълбават толкова.
3
1