Диамантите са се образували от морската вода

Диаманти

Нова теория за произхода на диамантите твърди, че скъпоценните камъни са се образували от морска вода преди милиони години, пише Дейли Мейл.

Установено е, че диамантите, които се явяват най-твърдата естествено образувала се материя на Земята, представляват кристализирал въглерод при изключително високо налягане или температура.

Процесът им на формиране се осъществява дълбоко под земната повърхност, като изследвания показват, че това може да става дори и на 700 километра под краката ни. Обикновено дълбочината на формиране е на границата с мантията или от 140 до 250 километра под земята.

Мощни вулканични изригвания изтръгват диамантите от мантията и ги изхвърлят на повърхността заедно с лавата. Така те попадат в скали, наречени кимберлит, които днес миньорите изследват.

Специалистите в геологията винаги са знаели, че скъпоценните камъни са кристализирали от някаква незнайна досега течност, но съставът й доскоро беше мистерия.

За да разбули тайната, екип от геохимици е анализирал камъните от диамантената мина Екати в тундрата на Канада, които са едва на (по отношение на геологията) 45 милиона години.

Малки диаманти

Пробив в предположенията им за участието на морската вода във формирането на диамантите донесло задълбоченото изследване на най-евтините диаманти – тези, които са начупени, мръсни и пълни с примеси. Именно по примесите може да се съди как камъните са се образували и къде.

След като диамантът хване нещо, от този момент въпросният материал си остава същият в продължение на милиони години, обяснява Яков Вайс, ръководител на проекта.

Така ценните камъни стават капсули на времето и носят в себе си нещо, което иначе няма как да видим, добавя още той.

В единадесет от пробите на така наречените мръсни диаманти учените открили капки вода, капсулирана за вечността. Течността съдържала хлор, натрий и калий също като морската вода.

От тези разкрития учените заключили, че морската вода от дъното на океаните прониква в земната кора и чрез химическа реакция се създава смес, от която се образуват скъпоструващите камъни.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати