Намериха древна статуя, два пъти по-стара от пирамидите

Намериха древна статуя, два пъти по-стара от пирамидите

Шигирският идол – забележителната статуя, намерена преди 125 години под няколко тона био торф в Русия, се оказа най-древната скулптура в света, пише Дейли Мейл. Последни анализи ни показаха, че тя е на 11 хиляди години или че е два пъти по-стара от пирамидите в Египет.

Идолът е огромен. Височината му е повече от пет метра. Повърхността му е покрита с тайнствени знаци, за които учените вярват, че са послания от народа, живял в последния ледников период в южна Русия. Предишните изследвания твърдяха, че скулптурата е направена преди 9500 години, но сега тази теория бе разбита с последните анализи.

С чисто сърце може да твърдим, че резултатите са сензационни, казва Наталия Ветрова - директорът на Свердловския областен музей, където се съхранява статуята. И добавя: Искахме експонатът да бъде изследван и датиран отново с най-модерните технологии в света, за да се отстранят съмненията относно възрастта на идола.

Изследванията са проведени вече в Германия, в една от най-добрите в света специализирани лаборатории. Експертите са направили анализ на серия от седем малки образеца дървесина, които показали точната възраст на скулптурата.

Идолът първоначално е бил изкопан от блато торф в Урал през 1890 година. Първият опит за датировка е направен 107 години след откриването му през 1997 година. Тогава радиовъглеродният анализ е показал, че идолът е на 9500 години, което доведе до спорове в научните среди.

Намериха древна статуя, два пъти по-стара от пирамидите

Изследването е показало още, че идолът е от епохата на Холоцена. Другата голяма изненада била, че за направата му е използвано дърво, достигнало 157-годишна възраст при отсичането му. Древните майстори са използвали каменни инструменти, за да усъвършенстват творението си.

Днес статуята е висока 2.5 метра, но когато е намерена е била повече от 5 метра. През съветската епоха част от идола е изчезнала, но снимки, направени от откривателите, доказват реалния размер на идола.

Блатният торф е запазил произведението на първобитното изкуство като в капсула на времето, казва археологът от Руската академия на науките Михаил Жилин, който е посветил живота си в изследване на първобитните култури.

Заставайки пред този най-древен символ на евразийското изкуство, човек може да изпитва единствено благоговение. Надяваме се идолът да ни помогне да научим повече за цивилизацията, живяла преди 11 века в южен Урал, казва още той.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати