Поляци открили тайнствения златен влак на нацистите

Влак

Двама поляци твърдят, че са открили влак от времето на нацистите, пълен със злато и скъпоценни камъни. Легендата за този влак съществува от години, но той се смяташе за безследно изчезнал.

Превозното средство се смяташе за изгубено малко преди края на Втората световна война, докато нацистите са се опитвали да спасят голяма част от богатствата и оръжията си в Полша от настъпващата съветска армия.

Според първоначалната информация влакът с тоновете злато и бижута е намерен в околностите на Бреслау, който до 1945 година се е назовавал с немското произношение Вроцлав, предава агенция Ройтерс, добавяйки, че слухът до момента не е официално потвърден.

За моментът районът е отцепен и се оглежда от експерти, които да установят дали това е нацисткия влак, за който се говори в местната легенда.

Според местните слухове влакът е трябвало да пресече таен тунел, за да пристигне в Германия и именно през по този път е изчезнал преди десетилетия. Фактът, че за тунела са знаели малцина, направило отриването на влака почти невъзможна задача.

Злато

Предполага се, че влакът е пътувал на 150 метра под земята и освен скъпоценности е трябвало да пренася оръжия и ценни книжа. Заради това точното местонахождение на тунела и курсът на превозното средство били строго секретни.

В историческите архиви тайнственият влак е наричан Златният влак на нацистите, но неговото съществуване винаги е било поставяно под въпрос.

Някои от легендите разказват, че композицията се е състояла от 24 вагона, които превозвали златни и сребърни богатства, бижута и ценни картини, изземани основно от еврейските семейства.

Вероятно е влакът да е пътувал между Будапеща и германски градове, като се предполага, че по курса му е изминало имане на обща стойност от 200 000 000 долара.

За някои историци обаче, дори и да е съществувал, последният превоз на златния влак е бил разграбен от нахлуващите американски войници с края на Втората световна война.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари