Откриха езеро под свещения град на маите

Пирамида

Цяло езеро е било намерено при проучване на мексикански учени под пирамидата на Кукулкан в свещения град на маите Чичен Ица, намиращ се на полуостров Юкатан.

Езерото е открито от екип изследователи към Института по геофизика и инженерство в университета в Мексико по време на полеви работи. Експертите са използвали триизмерната електротомография, за да бъдат сигурни в находката си.

Установено е, че размерите на откритото езеро 25-30 метра на ширина и около 20 метра дълбочина.

В район с карстови явления, какъвто е полуостров Юкатан, наличието на подобни водоеми не е рядкост, казва един от авторите на проучването Рене Чавес Сегура.

По правило естествените кладенци са свързани помежду си и образуват мрежа от тунели, през които водата свободно се движи. Така се е образувала естествената подводна мрежа на целия полуостров.

Градове на маите

Археолозите отбелязват, че най-голямата загадка при откриването на езерото е дали маите са знаели за неговото съществуване при построяването на пирамидата и ако са знаели, каква е била неговата функция в ритуалите им.

Пирамидата на Кукулкан – богът на вятъра, водата, огъня и въздуха, е 9-степенен храм с 24-метрова височина, а разположението ѝ е напълно симетрично и е еднакво ориентирано към четирите посоки на света.

По време на пролетното и есенното равноденствие е можело да се наблюдава как слънчевите лъчи падат върху камъните на пирамидата по такъв начин, че пернатият змей Кукулкан, чиито глава и опашка са изсечени на върха и в основата на пирамидата, като че ли оживява и извивайки се изпълзява от храма.

Броят на стълбите също не е случаен и символизира годишните времена, месеците и броя на дните. Това е една от най-големите забележителности, не само за Мексико, но и в цял свят.

Недалеч от центъра на Чичен Ица е разположен Кладенецът на смъртта, в който е живял Юм Чаак – богът на дъжда и влагата.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари