Шекспир е пушил марихуана?

Шекспир

Уилям Шекспир вероятно е пушил марихуана, докато е съчинявал своите шедьоври, твърдят южноафрикански учени. За изследването учените са използвали части от лули на Шекспир, които са намерени в имота му или в близост до него. В няколко от тях специалистите са открили остатъци от канабис. Това съобщават на своите страници вестник „Дейли мейл“ и „Индипендънт“.

Учените са убедени, че великият драматург е написал някои от своите творби, когато е бил под въздействието на канабиса. Специалистите подчертават, че в Сонет 76 на драматурга е спомената т.нар. трева, както и стимулиращия й ефект.

Учените от Претория са проучвали общо 24 лули, като в осем от тях са открити следи от канабис. Едва четири от лулите са намерени върху имота на драматурга.

В няколко от лулите имало следи от кокаин, съобщават още двете печатни издания, само че те не са намерени в градината на Шекспир, а извън имота на драматурга. Предположенията на учените са, че Шекспир е имал съмнения, че кокаинът е по-вреден и затова е предпочел да продължи да употребява канабис.

Всъщност през 17 век кокаинът и канабисът са били използвани като алтернатива на тютюна. Това обяснява ръководителят на цялото проучване Франсис Такери, който работи в университета на Витватерсранд.

Уилям Шекспир

Учените поясняват, че канабисът е бил известен доста преди коката да стане популярна – кокаинът се разпространява благодарение на пътешественици, между които Франсис Дрейк.

Технологията, с която се изследвали въпросните лули, била много чувствителна, обясняват учените. Научните открития могат да бъдат намерени в списанието South African Journal of Science.

След това изследване и публикуването му в британската преса, се появиха много коментари по повод творчеството на Шекспир. Повечето от хората смятат, че подобно откритие по никакъв начин не може да заличи успехите на драматурга и всъщност няма особено значение дали е писал под въздействието на канабис или не.

Други пък изразяват съмнението, че след подобна новина, канабисът ще бъде обявен за изключително полезен.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати