Веселият Роджър – история на пиратския флаг
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Веселият Роджър – история на пиратския флаг

Веселият Роджър – история на пиратския флаг

Веселият Роджър

Черният флаг с изобразен на него човешки череп и кръстосани кости е един от най-разпознаваемите пиратски символи. Но малцина знаят, че всъщност в първоначалния си вариант пиратският флаг е бил не черен, а червен.

Цветът на знамето не е бил избран случайно – червеният цвят е символизирал кръвта и когато кораб е вдигнел аленото знаме, това е означавало за противниците му, че екипажът му е готов да се бие до последната капка кръв.

Червеният цвят е дал и името на пиратския флаг. Френските корсари го нарекли Joli Rougе, което може да се преведе като Червеният Хубавец.

По-късно английските пирати заменили френското име на флага с подобно звучащото английско Jolly Roger или Веселия Роджър.

Кога точно аления цвят на страховития байрак е бил заменен с черен историята мълчи. Различните исторически източници сочат, че това най-вероятно се е случило около 1700 г. в Карибския басейн.

Пиратско съкровище

За автори на новия пиратски флаг се смятат прочутите морски главорези Емануел Уайнс, Едуард Тийч, Чарлз Вейн, Ричард Уорли и Хауел Девис.

Всъщност името на Веселия Роджър не е свързано единствено и само с френското наименование на знамето. Според легендата черепът, изобразен на флага, е принадлежал на пиратски капитан, който е заловен от властите и обесен, а тялото му е оставено да изгние на въжето за назидание на останалите.

В продължение на месеци трупът висял, а устата на мъртвеца била изкривена в гротескна гримаса, която удивително напомняла на усмивка.

Историческият преглед на запазените от този период пиратски флагове разкрива една любопитна подробност за пиратите – те не са ползвали унифициран флаг, а всеки от тях е използвал знаме със собствен уникален дизайн.

Едуард Ингланд и Джон Тейлър са използвали класически черен и бедрени пищялки, докато Ханс Евъри е използвал череп, но в профил.

Пиратски кораб

Други пирати, като Калико Джак и Томас Кю, са заменили костите с кръстосани саби. Пример за съвременен дизайн е знамето на Едуард Тийч, което е изобразявало скелет с копие в едната ръка и пясъчен часовник в другата, изправен до кървящо сърце на черен фон.

Както можете да предположите пиратите не са развявали пиратското знаме през цялото време. Те са го издигали ритуално непосредствено преди до влязат в битка, когато плячката им вече се е намирала в обсега на оръдията им.

Веселият Роджър е означавал за капитаните на товарните и пътнически кораби само две неща – че могат да се предадат и да се надяват на милост или да се бият до смърт със жадните за плячка корсари.

Пиратското знаме е имало страховит ефект върху екипажите на търговските кораби по онова време. Историята разказва, че през 1720 година пиратът Бартоломео Робъртс влязъл с кораба си в пристанището Трепасей на остров Нюфаундленд.

Когато вдигнал високо Веселият Роджър екипажите на 22 от закотвените там кораби до такава степен се уплашили, че се хвърлили във водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати