Веселият Роджър – история на пиратския флаг

Веселият Роджър

Черният флаг с изобразен на него човешки череп и кръстосани кости е един от най-разпознаваемите пиратски символи. Но малцина знаят, че всъщност в първоначалния си вариант пиратският флаг е бил не черен, а червен.

Цветът на знамето не е бил избран случайно – червеният цвят е символизирал кръвта и когато кораб е вдигнел аленото знаме, това е означавало за противниците му, че екипажът му е готов да се бие до последната капка кръв.

Червеният цвят е дал и името на пиратския флаг. Френските корсари го нарекли Joli Rougе, което може да се преведе като Червеният Хубавец.

По-късно английските пирати заменили френското име на флага с подобно звучащото английско Jolly Roger или Веселия Роджър.

Кога точно аления цвят на страховития байрак е бил заменен с черен историята мълчи. Различните исторически източници сочат, че това най-вероятно се е случило около 1700 г. в Карибския басейн.

Пиратско съкровище

За автори на новия пиратски флаг се смятат прочутите морски главорези Емануел Уайнс, Едуард Тийч, Чарлз Вейн, Ричард Уорли и Хауел Девис.

Всъщност името на Веселия Роджър не е свързано единствено и само с френското наименование на знамето. Според легендата черепът, изобразен на флага, е принадлежал на пиратски капитан, който е заловен от властите и обесен, а тялото му е оставено да изгние на въжето за назидание на останалите.

В продължение на месеци трупът висял, а устата на мъртвеца била изкривена в гротескна гримаса, която удивително напомняла на усмивка.

Историческият преглед на запазените от този период пиратски флагове разкрива една любопитна подробност за пиратите – те не са ползвали унифициран флаг, а всеки от тях е използвал знаме със собствен уникален дизайн.

Едуард Ингланд и Джон Тейлър са използвали класически черен и бедрени пищялки, докато Ханс Евъри е използвал череп, но в профил.

Пиратски кораб

Други пирати, като Калико Джак и Томас Кю, са заменили костите с кръстосани саби. Пример за съвременен дизайн е знамето на Едуард Тийч, което е изобразявало скелет с копие в едната ръка и пясъчен часовник в другата, изправен до кървящо сърце на черен фон.

Както можете да предположите пиратите не са развявали пиратското знаме през цялото време. Те са го издигали ритуално непосредствено преди до влязат в битка, когато плячката им вече се е намирала в обсега на оръдията им.

Веселият Роджър е означавал за капитаните на товарните и пътнически кораби само две неща – че могат да се предадат и да се надяват на милост или да се бият до смърт със жадните за плячка корсари.

Пиратското знаме е имало страховит ефект върху екипажите на търговските кораби по онова време. Историята разказва, че през 1720 година пиратът Бартоломео Робъртс влязъл с кораба си в пристанището Трепасей на остров Нюфаундленд.

Когато вдигнал високо Веселият Роджър екипажите на 22 от закотвените там кораби до такава степен се уплашили, че се хвърлили във водата.

Рейтинг

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари