Митологични начини да постигнем безсмъртие
Mythological Ways of Achieving Immortality
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митологични начини да постигнем безсмъртие

Митологични начини да постигнем безсмъртие

MarianaMariana
Джедай
330112164
Безсмъртие

Страхът от смъртта, любопитството или усещането, че оставяме делата си недовършени са само част от причините да си мечтаем за безсмъртие. Но въпреки усилията на учените вечният живот за хората си остава химера.

Въпреки това, ако се вярва на митологията, има няколко начина да постигнете вечен живот. Кои са те, каква е тяхната тайна и каква е цената, която трябва да платите, за да надживеете всички, които сте обичали?

Проклятие

По пътя към Голгота млад мъж се присмял на Христос, замерил го с обувка и му казал да побърза. Синът Божи се обърнал и му отговорил, че въпреки че си отива, когато се върне, евреинът все още ще бъде на земята.

Вяра

Грешникът се разкаял, покръстил се, сменил името си на Йосиф, но думите на Исус го настигнали. От онзи ден нататък на него не му било позволено да сяда и почива освен на Коледа. А на всеки 100 години се разболявал нелечимо, припадал за кратко и се свестявал отново на 30-годишна възраст.

Вечен живот, но във вечни мъки, било наказанието и на Сизиф, който според гръцката митология успял да плени Танатос и това довело до свят, в който никой не умирал. Това разгневило бога на войната Арес. Наказанието на Сизиф било да бута завинаги голям камък нагоре по хълм, а всяка нощ канарата да пада обратно.

Храна за безсмъртие

Храните, които трябва да консумирате, за да измамите смъртта, са най-различни и причудливи – от месо от нингьо (митологично същество между маймуна и рак, подобно на русалка в японската митология), през златните ябълки на гиганта Тисай в скандинавската сага, до амброзията в гръцката митология.

Праскови

И ако откриването на месо от нингьо ви се струва трудно, тогава даже не се опитвайте да търсите амрита. Според хиндуизма амрита е нектар, създаден от боговете и техните противници – асурас или антибогове. Вълшебният еликсир гарантира безсмъртие, но от него могат да се възползват само майсторите на йогата.

Мечтата ви за безсмъртие може да се сбъдне, ако подобно на Гилгамеш от шумерския епос откриете безименното растение, носещо вечен живот. Героят за жалост не успява да го занесе на своя приятел Енкида, за когото е било предназначено.

Вечен живот може да ви донесе един друг плод, който за радост на всички се среща на нашите географски ширини – прасковите. Според китайската митология Сън Уконг – кралят маймуна, бил избран за защитник на прасковите.

Той дълго ги пазил, но накрая не се стърпял и изял една, която го дарила с 1000-годишен живот. Това довело до война между него и боговете, която в крайна сметка завършила със затварянето му за пет века в капан.

Светия Граал

След това Уконг и жена му засадили друга прасковено дърво, което дава само по един плод на 3000 години. Него дарявали на боговете, които в замяна ги поддържали живи.

Светия Граал

Ако нищо от гореизброеното не проработи, ви остава единствено и само да откриете Светия Граал и да отпиете от него. Най-известната чаша в световната история е всъщност съдът, от който Исус е пил по време на Тайната вечеря, а след това Йосиф е събрал в него кръвта на Христос, докато е бил разпънат на кръста.

Светият граал дарява безсмъртие, но само на най-чистите души, защото само те са в състояние да го вземат в ръце и да отпият от него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати