Детски ръце се появиха по чудо в Лопушанския манастир

Лопушански манастир

Няколко отпечатъка на детски ръце са се появили върху килим в Лопушанския манастир Йоан Предтеча край град Монтана. Игуменът на светата обител казва, че това е поредното чудо, което се случва там.

От края на май в манастира се носила приятна миризма на миро, за която никой не е открил откъде идва. Според игумена това предвещавало скорошно знамение и само преди няколко дни върху един от килимите видял два отпечатъка на детски ръце.

Двете ръце са отдалечени една от друга, а контурите им се виждат ясно върху повърхността на килима. Ръцете са разперени и според вярващите те дават благословия на хората, които искат да имат дете.

Лопушанският манастир се посещава от много бездетни семейства, които идват, за да се помолят за наследник. Някои от семействата казват, че са се обърнали към вярата, след като процедурите за зачеване се оказали безрезултатни.

Миналата година в същия манастир бе открита 300-годишна чудотворна икона, зазидана в една от стените. Откритието бе направено след пророчески сън на вярваща жена, която дала указания за точното място, където се намира иконата.

Името на тази жена така и не бе оповестено, тъй като по думите на отец Сионий тя желаела да остане анонимна.

Светинята вече е изложена в манастира и хиляди поклонници се стичат, за да се помолят пред нея.

Въпреки че е поставена в специален киворий пред олтара и е защитена от дебело стъкло, за да не бъде наранена, мнозина усещат топлината, която иконата излъчва. След като е била зазидана, хората твърдо вярват, че тя е чудотворна.

Има обаче и такива, които смятат, че историята е рекламен трик, за да се увеличат туристите и приходите за манастира.

Според легендите силата на иконата идва от саможертвата и вярата на стотиците въстаници, избити в района при разгрома на Чипровското въстание през ХVІІ век.

В онези дни монаси от опожарения манастир скрили в земята старите икони и те до днес даряват със здраве всеки, който пристъпи с чиста вяра в светата обител.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати