Разкопаха ценна златна монета в антична крепост

Монети

Археолози са открили златна монета от края на IV и началото на V век при разкопки в първомайското село Драгойново. Експедицията е ръководена от доцент Иван Джамбов.

Археологът от Пловдивския университет Пайсий Хилендарски смята, че находката може да се датира от времето на император Аркадий. Тя е била зазидана в една от стените на постройка, намираща се в източната крепостна стена.

От това лято експертите правят по-мащабно проучване на крепостните стени и съоръжения. Крепостта е издигната в периода на късната Античност - IV-VI век, а недалеч от нея се намира средновековен манастир.

При работата си археолозите са се натъкнали на данни за наличие на средновековна крепост, която подсказва, че става въпрос за укрепен манастирски комплекс.

Комплексът включва няколко църкви и един параклис. По-рано тази година бе открита и ортогонална сграда с кръгъл план отвътре с диаметър 5 метра, за която също се предполага, че е била част от църковния комплекс.

Експедицията на археолозите към пловдивския университет вече е към своя край, като находките от тазгодишното им проучване са, освен последната златна монета, сребърни и медни монети, църковен утвар, сечива и различни предмети от бита.

При напускане на обекта доцент Джамбов призова отговорните власти да охраняват мястото до следващата експедиция, за да се предотвратят иманярските набези. С тази задача се нае кметът на Първомай Ангел Папазов.

Експерти казват, че неведнъж се е случвало иманяри да тръгват след работата на археолози, рушейки с непрофесионалните си разкопки ценен исторически материал.

Пловдивските археолози имат право още 3 години да проучват местността в село Драгойново, след като държавните институции им предоставиха имота безвъзмездно.

Миналата година в този район бяха открити големи фрагменти и стенописи, а учените смятат, че в Средновековието селото е било епископски център с огромно значение, което означава, че съхранява много ценни археологически артефакти.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати