Разгадаха мистерията със спящото село в Казахстан

Село Калачи

Открит бе отговорът на загадката защо жителите на казахстанското село Калачи заспиват внезапно, докато работят или шофират. Странната сънна апнея се дължи на изоставена уранова мина.

При проучването учените са открили, че в атмосферата се отделя голямо количество въглероден оксид, който се отделя от изоставена уранова мина. Това причинява недостиг на кислород и предизвиква сънната епидемия в селото, пише вестник Паризиен.

Не само хората, а и животните в село Калачи страдаха от внезапните пристъпи на сън. Без видима причина всяко живо същество в селото изпадаше във фаза на летаргия, след което заспива. Сънят продължал с часове, а в някои случаи и цели дни, като нищо не е в състояние да събуди спящия.

Жителите на Калачи се оплаквали и от силно главоболие, световъртеж, халюцинации и частична загуба на паметта, след като се събудят. Това продължавало с години.

Доскоро лекарите предполагаха, че тези пристъпи се дължат на тежък остър респираторен синдром (ТОРС), който се проявява при рязко затопляне.

В началото учените изследвали подпочвените води в селото, тъй като смятали, че сънната болест идва от вода с лошо качество, която натравя местните. Получените резултати обаче били в норма. Учените изследвали района и за радиация.

Мина Калачи

След това подозренията се насочили към изоставената мина, която се намира в покрайнините на селото – недалеч от град Красногорск. Мината е от съветско време, но от десетилетия не функционирала.

Изследванията на въздуха показали, че от нея се отделят големи количества въглероден оксид, който намалява кислорода във въздуха. Тези вредни емисии водят до внезапна загуба на съзнание и са причина за останалите нарушения, от които страдат хора и животни в казахстанското село.

След като откритието бе потвърдено, започна незабавна евакуация на жителите на Калачи. Назначени са им и медицински изследвания, съобщава премиерът на Казахстан Бердибек Сапарбаев.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати