sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Мъжът, който не отдаде почит на Хитлер

Мъжът, който не отдаде почит на Хитлер

MarianaMariana
Джедай
330112164
Аугуст Ландмесер
Снимка: wikipedia-org

В историческите архиви се съхранява уникална снимка, правена в разгара на нацистката диктатура в Германия през 1936 г. На нея се виждат стотици екзалтирани германци, вдигнали дясната си ръка в традиционния жест, с който да отдадат почит на Адолф Хитлер по време на масов митинг.

Сред тях има обаче един мъж, демонстративно скръстил ръцете си. Неговото име е Аугуст Ландмесер. Доскоро младият мъж е бил убеден нацист, споделящ идеите на Хитлер, но после се е случило нещо, което е разклатило вярата му във Велика Германия.

В средата на 30-те години на XX в. Ландмесер среща Ирма Еклер, в която се влюбва страстно. Но любовта на младите е обречена, защото Ирма е еврейка.

Въпреки всичко двамата влюбени решават да прекарат живота си заедно и в началото на 1935 г. влюбеният нацист предлага брак на любимата си жена.

Хитлер

Щастието им обаче е кратко, защото месеци по-късно се в Германия се приемат т.нар. Нюрнбергски закони, които правят сключването на брак незаконно. Скоро след това и от Нацистката партия разбират за връзката им и изключват Аугуст от редиците на партията.

Това не спира младите и през октомври 1935 г. се ражда първата рожба на Ирма и Аугуст – малката Ингрид. Историческата снимка, на която Ландмесер стои със скръстени ръце сред гората от вдигнати за поздрав ръце на отдадени нацисти, е правена месеци по-късно – на 13 юли 1963 г.

Но протестът на младия баща не остава незабелязан и той е наказан за „измяната„ си към режима, а името му остава завинаги в историята като нацистът, отказал да отдаде почит на Хитлер.

През 1937 г Аугуст и семейството му се опитват да напуснат нацистка Германия и да емигрират в Дания, но са заловени на границата. Срещу мъжа са повдигнати обвинения за оскверняване на чистотата на расата.

Близо година Аугуст престоява в затвор в Германия, докато тече разследването срещу него. По-късно той е освободен, като му е дадена инструкция да прекрати неприемливата за идеите на нацизма връзка с еврейката Ирма.

Концлагер

Той отказва да се откаже от любимата и детето си. Затова през 1938 г. отново е арестуван. Осъждат го на 3 години в концентрационен лагер.

Докато трае повторният процес срещу него, любимата му Ирма е арестувана. По това време тя е била бременна с второто им дете.

Младата жена ражда втора дъщеря на Аугуст в затвора, в който е задържана. Малко след това е изпратена в женски концентрационен лагер.

По данни на нацистките архиви през 1942 г Ирма е преместена от лагера в един от т.нар. центрове за евтаназия, където намира смъртта си заедно с още 14 000 души.

Ландмесер никога не вижда повече жена си, не вижда и втората си дъщеря. След престоя в лагера той е освободен. Сменя няколко работи, а през 1944 г се включва във военните действия.

Нацистът, влюбен в еврейка, изчезва по време на мисия в Хърватия и повече никой не чува нищо за него. Но ще остане завинаги в историята като човекът, който не отдаде почит на Хитлер, заради любовта си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
luc
luc
21.07.2015 15:35
Поклон
6
4