Още преди 3000 г в Древен Египет са правили операции

Древен Египет

Поредно доказателство за силно развитата медицина в Древен Египет откри научен екип от университета в Бригам Йънг. Ортопедичен пирон на възраст повече от три хилядолетия бе открит в крака на мумия, съобщи Дейли експрес.

Находката е намерена случайно, докато учените правели ДНК анализ на мумифициран древен египтянин, живял през 11 век преди новата ера. Анализът на ортопедичния пирон показал, че първата цивилизация край Нил имала изключително развити умения в хирургията и древните лекари можели да правят прецизни операции.

Металният пирона има дизайн, можещ да си съперничи с най-съвременните подобни ортопедични уреди, показват първоначалните анализи. Дължината му е 23 сантиметра. Поставен е в тялото на човека, като за фиксация лекарите са ползвали органична смола, която по състав и свойства наподобява съвременния костен цимент, показват данните.

Откритието изуми научните среди с прецизността на хирургичната интервенция. Правещите изследването лекари са били толкова смаяни, че са пробили костта, за да могат да огледат мястото с артроскопска камера. ДНК анализът показал, че мумифицираният египтятнин получил жестоката травма в младостта си и е живял още дълго благодарение на вещата намеса на древните лекари.

Първите писмени данни за зараждането на медицината край Нил са още от 33 век преди новата ера. Хуманната наука и хората, които я практикували, били на голяма почит в Древен Египет. Оцелелите доказателства сочат, че медицината следвала строги правила и норми и почти не се променила до персийското нашествие в тези земи.

Независимо от това с уменията си в простата неинвазивна хирургия, наместването на кости и обширната фармакопея египетските лекари можели да съперничат дори и на днешните медици.

Египет

Според учените основен тласък в развитието на медицината в държавата край Нил дала религията и обичаят мъртвите да бъдат мумифицирани. При процеса на усъвършенстване на уменията телата на починалите да бъдат съхранени египтяните научили много за органите, строежа и функционирането на човешкото тяло.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван Ташев
Иван Ташев
05.09.2017 11:21
Много интересно...
0
0