Подводни вулкани отделили Нова Зеландия от Австралия?

Австралия

Наскоро открити подводни вулкани покрай бреговете на австралийския мегаполис Сидни хвърлиха нова светлина върху начина на образуване на остров Нова Зеландия.

Учените отдавана са доказали, че островът и континентът са били едно цяло преди милиони години поради наличието на еднакви биологични видове на двете места, но не можеха да обяснят причината за тяхното разделяне.

Вулканите са открити миналия месец от екип морски биолози, които изследвали живота на морските омари. Те се натъкнали на загасналите подводни планини съвсем случайно. На мястото веднага бил изпратен екип от вулканолози, за да определят стойността на находката.

Тези вулкани, които се простират на разстояние около 20 км, са като прозорци на морското дъно, заявява вулканологът, водел проучването - Ричард Аркълъс от Австралийския национален университет.

Те разказват част от историята, свързана с отделянето на Нова Зеландия от Австралия преди 40-80 милиона години. Сега те ще помогнат на учените да насочат бъдещите си изследвания, за да разкрият тайни, свързани със земната кора, продължава специалистът.

Вулканите се намират на 5 километра дълбочина. Учените предполагат, че те са се образували преди 50 милиона години. Този район на крайбрежните води на Австралия не бил изследван досега поради голямата си дълбочина.

Най-големият от четирите вулкана е с колосалните 700 метра височина, а диаметърът на кратера му е повече от километър и половина.

Задълбочените проучвания на геоложките формации са направени от изследователския кораб Инвестигейтър, който направил точните измервания на земните форми по дъното на Тихия океан благодарение на сонар.

Благодарение на откритието учените вече смятат, че Нова Зеландия се е образувала след мощно изригване на четирите вулкана, които са довели до потапяне на огромна земна маса преди приблизително 48 милиона години.

В проучването на подводните планини са се включили 28 учени от няколко австралийски университета, университета на Британска Колумбия, Канада и университета на Окланд, Нова Зеландия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати