Еволюцията се е случила заради сблъсъка на континентите

Еволюция

Сблъсъкът на континентите е основен двигател на еволюцията, казва новата теория на екип от австралийски учени.

Според еволюционистите от университета в Тасмания именно след големите природни катаклизми, каквито са представлявали сблъсъците на континентите, еволюцията е отбелязвала и най-големите си скокове.

Ръководителят на екипа провел изследването, целящо да докаже теорията, твърди, че след сблъсъка между големите земни маси океаните ставали по-богати на минерали и хранителни вещества, което от своя страна водело буквално до избуяване на живота.

Неговият екип доказал тезата благодарение на лазерна технология, с която изследвал пиритни зърна от различни епохи от целия свят.

Заради ерозията на новите планински вериги, богатите на минерали скали, излизащи на повърхността при сблъсък на континентите, стигат до океаните и осигуряват хранителни вещества за живота там. Животът процъфтява и еволюцията се ускорява, казва профеор Лардж.

Азия

Той дори стига и по-далеч, като заявява, че животът не е можело и нямало и днес да процъфтява, ако не са земетресенията. Ако няма тектонична активност, животът на планетата ще стане по-труден, защото в океаните ще изтичат по-малко минерали. Това ще доведе до масово измиране на животински и растителни видове.

Ученът дори обяснява предишните масови измирания на живот на планетата с продължителното спокойствие на земната кора в различните периоди на развитието й.

Според Лардж краят на живота на Земята ще настъпи именно когато ядрото на планетата изгасне и цялата тектонична активност затихне.

В процеса на изследването ръководените от Лардж учени изследвали 4000 пиритни зърна, които са химически отпадъчен продукт от малки създания, живеещи на океанското дъно, за да установят какви хранителни съставки съдържат.

Досега специалистите мислеха, че нивата на хранителните съставки в океаните са били сравнително постоянни през последните 700 милиона години.

Пиритът разкрива, че те са се покачвали и спадали и това съвпада със сблъсъка на континентите, каза проф. Лардж.

Рейтинг

3.8
Общо 8 гласували
5 1
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари