Символика и значение на черния цвят
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Символика и значение на черния цвят

Символика и значение на черния цвят

Черно

Цветовете, с които ежедневно се сблъскваме в природата, интериора, дрехите или външността ни говорят на таен език, който само интуицията ни може да дешифрира точно.

Всеки нюанс носи своя собствена сила и символика, което е и причината някои хора да бъдат привлечени от него, а други - отблъснати. Днес ще обърнем внимание на черното, което е представлявало интерес за много отминали цивилизации.

При древните римляни и гърци черният цвят е бил символ за траур и смърт, при китайците - на мъдрост, а юдеите са го възприемали като тъжен. В Египет и Северна Африка този тон е символ на плодородната земя и дъждовните облаци.

В Китай черното отговаря на женската енергия – на земната, майчинската и инстинктивната сила. В нашата митология пък този цвят се свързва с отвъдното и смъртта, със злите сили и нещастието. Той е символ на бездната, всичко необятно и неизмеримо, непонятно и плашещо.

На черните животни често се приписвала свръхестествена сила. В Средновековието черната котка била един от атрибутите на вещицата. Суеверните хора и до днес смятат, че носи нещастие, ако черна котка им пресече пътя. Друго животно, което винаги се е отличавало в митологията, е черният гарван, който никога не предвещава хубави събития.

Черен гарван

Според много психолози човек, предпочитащ черния пред останалите цветове, иска да подчертае своята изключителност, увереност в себе си и стабилност в положението си.

Любовта ви към черното най-често говори за честолюбие, принципност и огромна взискателност. Черните дрехи са енергийно привличащи, затова е добре да се носят, когато сме в емоционална доминанта или стоим над обикновените неща.

Според американски изследователи 57% от катастрофиралите автомобили са с черен цвят. Психолозите са на мнение, че притежателите на черни автомобили само външно изглеждат щастливи, а вътрешно са в постоянен конфликт със себе си, възприемат негативно света, дори не се доверяват на най-близките си хора, в резултат на което често страдат от депресия. От друга страна, те копнеят да бъдат забелязани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати