Посрещаме летния Атанасовден днес

Свети Атанас

/undefined На 5 юли според православния календар и народните вярвания се посреща летният Атанасовден. На този ден се почита свети Атанасий Атонски и празникът се отбелязва като началото на жътвата.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Живко, Живка, Живан, Живана, Траян, Траяна, Таско, Трайко и Трайка.

Вярва се, че на този ден свети Атанас облича кожуха си и отива при Бог, за да измоли връщане на зимата. Празникът се отбелязва още като Атанасий Жетвар, тъй като според обичаите от днешния ден започва жътвата.

Прието е да се изпълняват различни обредни действия, за да се предпази реколтата от градушки и да има достатъчно дъжд през лятото. От рано сутринта жените трябва да омесят обредни хлябове и да заколят черна кокошка като курбан за светеца.

Питките се раздават за здраве и плодородие, а цялото семейство се събира на богата трапеза, за да се помолят на свети Атанас за хубаво време, което да им осигури обилна реколта през годината.

Светецът е почитан като покровител на орачите, а в Източна България изпълняват обичаите Пеперуда и Герман, за да изгонят сушата през сезона.

Ритуалът Герман, известен в различните области на страната още като Германчо, Калоян, Каба Иван, произлиза от тракийската дума герма, което означава топъл извор.

Жито

За ритуала трябвало да се направи малка човешка фигура от кал, символизираща човека, умрял от дъжд. Фигурката била ритуално погребана, като присъстващите дори я оплаквали.

Обичаят Пеперуда силно напомня на лазарските танци от Лазаровден. Момичета между 12-13 години обикалят домовете на съседите си, танцуват и пеят обредни песни, за да изгонят сушата.

На една от девойките се отрежда ролята на Пеперуда. Задължително е трябвало да е сираче, като за празника се обличала в скъсани дрехи, а в косата си поставяла трева.

На летния Атанасовден се гадае и каква ще бъде реколтата тази година. В края на момичешкия танц стопанката на дома трябвало да посипе вода върху Пеперудата през сито. Начинът, по който падали капките, показвал дали годината ще е плодородна.

Виж повече

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари