Легендата за цветето еделвайс

Еделвайс

Красивото сребристо цвете еделвайс, което расте високо в планините, е в основата на много легенди. Във Франция еделвайсът е известен като алпийска звезда, тъй като скалите, на които расте, изглеждат като обсипани със звезди. В Италия еделвайсът се нарича сребърно скално цвете.

Латинското наименование на цветето еделвайс Leontopodium означава лъвска лапа. Еделвайсът се нарича и цветето на Прометей.

Според древногръцко предание Прометей, който подарил на хората огъня, бил прикован заради това към скалите, на които растат еделвайси.

Една от легендите за еделвайса разказва за принцеса, която била много красива. Дошло време тя да си избере съпруг и кандидатите били много. Но принцесата не бързала. Тя измислила условие - ще се омъжи за този, който й донесе еделвайс от високите скали.

Принцесата знаела, че нейното желание не може да се изпълни лесно, тъй като еделвайсът расте на непристъпни скали. Много от кандидатите се отказали, други се опитали да се катерят по високите скали и платили с цената на живота си за желанието да имат принцесата за съпруга.

Катерене

Само един от кандидатите за ръката на принцесата бил късметлия. Той се катерил дни наред по стръмните скали, докато успее да достигне до красивото цвете. На връщане той трябвало да преодолее много опасности. Накрая той се върнал след много време при принцесата.

Тя била много щастлива, че ще има мечтаното от нея цвете. Но късметлията, който се добрал до цветето, се разочаровал от принцесата, когато я видял отново. Това, че заради нея загинали толкова достойни мъже, му се сторило нетърпимо и той се отказал от желанието да се ожени за нея.

Друга легенда разказва за двама влюбени, чиито родители не им разрешавали да станат мъж и жена.

Затова те се изкачили по стръмните скали и скочили, хванати за ръце, без да се страхуват, че ще срещнат смъртта. След като те скочили, скалата се покрила с красиви цветя, които приличали на звезди.

Оттогава се смята, че ако мъж подари еделвайс на жена, тя завинаги ще му принадлежи и никога няма да погледне друг мъж. А този, който има смелостта да се изкачи по стръмните скали и сам да откъсне красивия еделвайс, винаги ще може да се радва на късмет в любовта.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати