Династията Мин - управление и величие
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Династията Мин - управление и величие

Династията Мин - управление и величие

Древен Китай

Управлението на династия Мин е от ключово значение за Китай. То започва през 1368 година, като основател на династията е Джу Юанджанг, чието императорство продължава 31 години. Управлението на Мин е запомнено като една от най-великите епохи заради доброто функциониране на правителството и социалната стабилност.

При управлението на Мин, Китай изгражда силен военен флот и постоянно действаща армия, която наброява над милион войници. В страната се реализират огромни строителни проекти, като възстановяването на Великия канал и Великата стена и създаването на Забранения град.

През 16 век в стимул за икономиката на империята Мин се превръща търговията с португалците, испанците и холандците. Китай се включва в новата глобална търговия на стоки, животни и земеделски култури, станала известна като Колумбов обмен.

Още с установяването на властта на династия Мин, господстващо положение по отношение на религията заело конфуцианството. Характерно явление в религиозния живот на епохата Мин е съществуването на местни култове сред хората наред с официалната религия.

В този период силно развитие получава производството и рисуването на порцеланови изделия, което е популярен факт и до днес.

Основните центрове за производство на порцелан са Циндежен и Дехуа. Фабриките Дехуа в началото на 16 век се занимават интензивно с износ на порцеланови стоки в Европа и по тази причина се специализират в производството в съответствие с европейския вкус.

Забраненият град е императорски дворец, разположен в сърцето на Пекин и е бил дом на 24 императора от династиите Цин и Мин. Строежът на Великият дворец е започнал през четвъртата година от управлението на династията Мин през 1406 г. и завършва след 14 години, през 1420г.

През античността императорът се е смятал за син на небето и е имал абсолютна власт. Дворецът е бил забранен за обикновените хора. Дворцовият музей е истинско съкровище на китайските исторически и културни реликви и е признат за един от най-важните 5 двореца в света.

Забраненият град е най–добре запазеният императорски дворец в Китай. На огромната му площ са разположени 90 двора, 8704 стаи и 980 сгради.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати